Doliu în literatura mondială. A murit Umberto Eco

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

SPETT.UMBERTO ECO A NAPOLI (SUD FOTO SERGIO SIANO)

Scriitorul italian Umberto Eco, autorul celebrului roman „Numele trandafirului”, a decedat la vârsta de 84 de ani. Umberto Eco a murit vineri în jurul orei 21.30 (20.30 GMT) la domiciliul său, a anunțat în ediția online cotidianul La Repubblica, care i-a contactat familia. Scriitorul suferea de cancer de mult timp, notează AFP.

 

Născut la Alessandria, regiunea Piemont , nordul  Italiei, în 1932, Umberto Eco a studiat la Torino, unde și-a luat licența în estetică. Eco a fost educat ca romano-catolic în Societatea St. Francis de Sales, iar în operele sale, precum și în interviuri, a făcut referire la acest ordin și la fondatorul lui.

A predat  semiotică la Universitatea din Bologna și a fost profesor  la cele mai faimoase universități din lume. În 1988 a  fondat Departamentul de Comunicare al Universității din San Marino, iar din 2008 devenise profesor emerit al Școlii Superioare de Studii Umaniste la Universitatea din Bologna.

A devenit cunoscut odată cu publicarea primului său roman, Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980), în care se regăsesc elemente de semiotică,  elemente biblice, studii medievale și teorie literară. Avea aproape 50 de ani când l-a publicat. Pe lângă notorietate, romanul i-a permis lui Umberto Eco să facă și avere. Numele trandafirului a fost ecranizat în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater în rolurile principale.

Umbertă Eco a  scris romane, eseuri, tratate academice, critică literară,  cărți pentru copii și este considerat unul dintre cei mai importanți gânditori contemporani. Nu se considera romancier și spunea că scrie romane doar în timpul liber: “Eu sunt filosof. Scriu romane doar în week-end”.

Într-un interviu acordat anul trecut publicației britanice The Guardian, Eco a vorbit despre relația scriitorului cu cititorul. “Nu știu ce așteaptă cititorul. Cred că Barbara Cartland scrie ceea ce așteaptă cititorii. Dar un autor ar trebui să scrie ceea ce cititorul nu se așteaptă. Problema nu e să îi întrebi ce au nevoie, ci să-i schimbi… să produci genul de cititor pe care îl vrei pentru fiecare poveste în parte”, spunea Umberto Eco.

Ultimul roman al lui Umberto Eco, „Numărul zero”, a apărut tot anul trecut. Acțiunea se petrece în 1992 și este narată de Colonna, un jurnalist care lucrează pentru un ziar din Milano. Cartea, tradusă și în românește, este o satiră a culturii corupției din Italia, dar și a moștenirii fasciste.

Umberto Eco nu a ezitat să se pronunțe pe mai multe teme controversate, provocând recent o polemică după ce, într-un discurs public, și-a expus teoria despre proliferarea internetului. „Reţelele de socializare au dat posibilitatea disidenţilor din China sau Turcia să prindă voce, au devenit un spaţiu al diversităţii şi al schimbului de opinii. Dar şi locul unde legiuni de imbecili au primit dreptul la cuvânt”, afirma filosoful.

Sursa: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *