CONGRESUL ROMÂNILOR DIN SERBIA

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

La Bor, Serbia, va avea loc în 3 decembrie 2016 Congresul Românilor. Acest forum important al românilor, în special al celor din regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării, va fi organizat de câteva entităţi culturale şi politice, interesante în promovarea unor proiecte de conservare a identităţii naţionale.Participanţii sunt invitaţi să propună soluţii pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă minoritatea românească din acest spaţiu etnic-cultural.Congreul are girul şi unor instituţii de stat din Bucureşti.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor ONG-urilor iniţiatoare a evenimentului,  la Congres nu vor fi invitaţi liderii care au manifestat ignoranţă faţă de fenomenul românesc din Serbia de nord-est. Cu toate acestea, nu este exclus, ca adversarii proromânismului să-şi infiltreze emisarii în rândul celor care sunt îndrituiţi să acţioneze pentru renaşterea cultural-spirituală a celor peste 300.000 de români/vlahi din regiunile istorice amintite.

Printre chestiunile cărora trebuie să li se găsească o rezolvare, cel puţin teoretică, se numără studirea limbii române în şcoli şi  libertatea creştinilor de a-şi construi lăcaşuri de cult. Un accent deosebit ar trebui să se pună însă, pentru ca toate proiectele să fie materializate, pe statutul oral al liderilor. Limba română, de exemplu, nu poate fi predată de analfabeţi şi nici de mancurţi care una zic în România şi alta fac în Serbia, a declarat pentru Vorba Noastră, miercuri, C. Dimitrie din Zajcear.Câtă  dreptate!

@ Corespondent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *