Calomniile unul ins bolnav de ură – Vasile Şoimaru

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

 

În ultimele zile pe rețelele de socializare și în unele publicații de limbă rusă cu tentă antiromânească de la Chișinău este răspândit un text calomnios și plin de ură la adresa poetului și istoricului Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române, director al ICR Chișinău.

Autorul acestui text, Vasile Șoimaru, este cunoscut mai mult ca atacator de serviciu al unor grupări obscure, decât ca economist sau publicist, este cel care l-a maltratat moral pe regretatul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova academicianul Eugeniu Hrișcev, V. Șoimaru înscriindu-se astfel, la fel ca și Iurie Roșca, ruda sa de sânge pe linie maternă, în cohorta anonimilor agresivi, care ies la rampă mai ales în vremurile tulburi. Și în acest caz calomniatorul, denigrându-l pe dl Matei, aruncă săgeți otrăvite și în adresa altor personalități cunoscute: Alexandru Moșanu, Ion Hadârcă, Vasile Nedelciuc, Gheorghe Duca, Vasile Bahnaru,  Maria Duca ș.a.

Scopul urmărit de calomniator e clar din chiar primele rânduri ale textului: “La 1 aprilie curent se vor împlini patru ani de când actualul director al ICR Chișinău a fost instalat în funcție”… – într-un cuvânt,  e teama că dl Valeriu Matei ar putea, pe merit,  să-și continue mandatul de director al acestei instituții, unde s-a manifestat ca un bun manager, reușind să impună ICR Chișinău ca una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din spațiul Republicii Moldova.

Pentru realizarea intențiilor sale V. Șoimaru recurge la mistificări, falsuri și substituiri, adună de peste tot calomnii și insinuări – de la cele lansate de agro-comuniști și interfrontiști în campaniile electorale din 1994 și 1996, până la cele răspândite de diverși veleitari la finele anului 2012 când V. Matei a fost propus director la ICR Chișinău. Pentru V. Șoimaru scopul scuză mijloacele.

Ceea ce transpare din orice propoziție a acestei bicisnice însăilări, este ura cumplită a lui V. Șoimaru nu numai față de V. Matei, dar și față de românism. Pentru a se face credibil el îi dedică textul calomnios „memoriei patriotului român Andrei Vartic, recurgând la un inuman și incalificabil fals, cum că în perioada 2008 – 2009 cei de la Spitalul Fundeni, care decideau pe cine să pună în rând la operația de transplant… aveau de ales  între pacientul V.M…. și patriotul român Andrei Vartic”…     Că o asemenea dilemă n-a existat vreodată este evident pentru oricine va accesa biografia lui Andrei Vartic ca să constate că acesta s-a stins din viață la 2 iunie 2009,  pe când dl V. Matei a fost operat doi  ani mai târziu. Adevărul e că diagnosticul pus de medici lui Andrei Vartic în 2008 – 2009 nu mai permitea intervenția chirurgicală.

După această dedicație menită să impresioneze, V.Șoimaru recurge la arma cea mai des utilizată de toți denigratorii din Basarabia ultimelor decenii – colaborarea cu KGB-ul.  De prin 1991 și până astăzi în presa scrisă și, mai apoi, pe rețelele de socializare, toate atacurile și injuriile în adresa personalităților Basarabiei au fost condimentate cu această acuzație de serviciu, lipsită de orice probă – au colaborat cu temuta organizație sovietică. Deși recunoaște că în „așa-zisa Listă Șandrovschi …nu poți avea mare încredere”, autorul acestor insinuări apelează la ea pentru a-l denigra pe V. Matei, lăsând să se înțeleagă că și acesta ar fi fost colaborator al KGB-ului, fiindcă nu se judecă cu „așa-zisa Listă Șandrovschi.  Tot astfel au fost murdăriți de Iurie Roșca și gruparea sa chiar și foștii deținuți politici Alexandru Usatiuc-Bulgăr și Gheorghe Ghimpu, dar și cei care au avut de suferit de pe urma represaliilor KGB-ului, fiind dați afară din învățământ, exmatriculați de la doctorantură sau din universități, și reabilitați simbolic în 1990 printr-un ordin al ministrului învățământului, din primul guvern democratic al Republicii Moldova,  Nicolae Matcaș, între aceștia fiind și dl Valeriu Matei.

Atacurile murdare în adresa intelectualității din Basarabia au culminat cu această provocare, lansată pe rețelele de socializare de gruparea lui Iurie Roșca , numită „Lista Șandrovschi”, unde toate victimele regimului sovietic de ocupație au fost incluse de rând cu torționarii și turnătorii. Pentru a se face credibil V.Șoimaru pune la îndoială chiar și excluderea  dlui V.Matei din doctorantură. Etalându-și titulatura de fost deputat în Parlament în anii 1990 – 1994, uită să amintească  faptul că dl V. Matei, care n-a fost vreodată membru de partid comunist (cum au fost majoritatea calomniatorilor de astăzi), a pus printre primii problema adoptării unei legi a lustrației, că în discursurile sale publice (și în programul său la alegerile prezidențiale din 1996) a pus problemele dekaghebizării și decomunizării societății din Republica Moldova, că la 23 august 1991 dl V. Matei a fost președintele comisiei care a  scos în afara legii Partidul Comunist din RSS Moldova, comisie instituită de Prezidiul Parlamentului,  fapt ce i-a atras în deceniile ce au urmat atacuri constante din partea grupărilor procomuniste din Republica Moldova.                                             Preluând calomniile acestor grupări, publicând textul în cauză în presa antiromânească de la Chișinău, V. Șoimaru al cui joc îl face oare? În numele cărui ideal se dedă la astfel de atacuri calomnioase? Pentru  a promova românismul sau pentru a consolida grupările antinaționale?

Cum poate fi explicat faptul că el atacă atât ICR Chișinău, cât și unii parteneri locali ai instituției? Pentru V. Șoimaru, spre exemplu, emisiunea „Ora de cultură” realizată, din anul 2014 până în prezent, de cunoscuta ziaristă Maria Bulat – Saharneanu la postul de radio „Vocea Basarabiei”, este “oră de minciuni” (trebuie să înțelegem că sutele de subiecte de cultură, literatură și istorie a românilor, abordate în cadrul emisiunii de doamna M.Bulat – Saharneanu, dl V.Matei  și alți protagoniști ai emisiunii,  între care zeci de personalități de prim rang ale culturii și literaturii române, nu sunt decât acțiuni de „terorism informațional’, făcute și la alte posturi de radio „subjugate”… cu banii contribuabililor români”.  Astfel de afirmații dau în vileag adevăratele scopuri ale grupărilor din care face parte și V.Șoimaru, cel care se erijează în apărător al românilor de pretutindeni: diminuarea prezenței românești în spațiul cultural al Republicii Moldova și transformarea ICR Chișinău într-o instituție inertă.

În realitate emisiunea „Ora de cultură” e  ascultată și prețuită de zeci de mii de radioascultători din Republica Moldova și a fost considerată, în anul 2014, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din  România,  cea mai bună emisiune de cultură a anului, iar recent moderatoarei emisiunii i s-a acordat  premiul ICR pentru anul 2016.        Cât privește activitatea ICR Chișinău în perioada mandatului dlui V. Matei, oricine se poate convinge de eficiența acestei instituții consultând rapoartele anuale ale ICR din perioada 2013 – 2016.

Nu dorim să luăm în discuție nici calomniile referitoare la opera literară a dlui Valeriu Matei, apreciată în ultimele trei decenii de zeci de  personalități ale literaturii române: Ioan Alexandru, Grigore Vieru, Constantin Ciopraga, Ștefan Augustin Doinaș, Eugen Simion, Ion Pop, Alex Ștefănescu, Antonie Plămădeală, Ion Cocora, Ioan Holban, Petru Poantă, Mihai Cimpoi, Constantin Cubleșan, Marian Popa, Teodor Codreanu, Ioan Groșan, Val Condurache, Constantin Călin, Viorel Dinescu, Vasile Spiridon ș.a.

Personalitățile lasă urme în istorie prin dimensiunea faptelor lor. Calomniatorii sunt obsedați de slava lui Herostrate.

În ultimele decenii ale istoriei Basarabiei, dramatice și tulburi, au trecut la cele veșnice, după multe atacuri calomnioase, Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Nicolae Costin, Gheorghe Gimpu, Lidia Istrati, Leonida Lari, Grigore Vieru, Ion Ungureanu și alți lideri ai Miscării Democratice de Eliberare Națională. Puțini dintre cei care au fost la începuturile acestei mișcări mai sunt printre noi. Atacurile calomnioase din ultimii ani în adresa domnilor  Alexandru Moșanu și Nicolae Dabija, și acum, repetat, împotriva domnului Valeriu Matei, nu pot să nu ne îngrijoreze.                                                                   În situația confuză și incertă ce s-a creat în urma alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, nu avem dreptul să nu reacționăm la tentativele de distrugere a tot ceea ce este cultură și spiritualitate românească.

 

 

Acad. Mihai CIMPOI, președintele Asociației Naționale a Oamenilor de Creație din Republica Moldova

 

Acad. Alexandru MOȘANU

 

Nicolae BOTGROS, dirijor, artist al poporului

 

Vasile BAHNARU, dr. hab., prof.universitar

 

Petre NEAMȚU, dirijor, artist al poporului

 

Iurie SADOVNIC-ORHEIANU, interpret, artist al poporului

 

Nicolae JELESCU, actor, regizor

 

Ghenadie CIOBANU, compozitor

 

Alexandru GRECU, regizor

 

Mariana BAHNARU, artistă a poporului

 

Ioan MÂNĂSCURTĂ, scriitor

 

Cristian FLOREA, dirijor

 

Aurelian DĂNILĂ, dr. hab. în studiul artelor

 

Iulian FILIP,  scriitor, dr.în filologie

 

Valeriu SAHARNEANU, ziarist

 

Alexandru BURLACU, scriitor, dr.hab., prof. universitar

 

Maria SAHARNEANU, ziarist

 

Gheorghe NEGRU, dr.în istorie

 

Gheorghe BÂLICI, scriitor

 

Viorel BURLACU, interpret

 

Iurie COLESNIC, scriitor

 

Gheorghe COJOCARU, dr. hab. în istorie

 

Aurelian SILVESTRU, scriitor, dr. în pedagogie

 

Elvira CEMORTAN-VOLOȘIN, artist plastic

 

Ana BEJAN, profesor, președintele Asociației culturale Grigore Vieru, Soroca

 

George CIOLPAN, actor

 

Larisa ZUBCU, manager cultural

 

Sorin HULUȚĂ, preot, paroh al Bisericii Sfinții martiri Brâncoveni, Soroca

 

Varvara BUZILĂ, etnograf, dr.în filologie

 

Raisa GANEA, dr.în filologie

 

Vasile MUNTEANU, profesor de istorie a Românilor

 

Chișinău, 25 februarie 2017

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *