Aleksandar Vucici, potenţial învingător din primul tur la alegerile prezidenţiale din Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

În Serbia se încheie vineri campania pentru alegerile prezidențiale de duminică, în care prim-ministrul actual, Aleksandar Vucic, este văzut drept marele favorit, conform sondajelor care îl dau învingător chiar din primul tur de scrutin, relatează EFE.

Aproximativ 6,8 milioane de cetățeni cu drept de vot din Serbia, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, îl vor alege dintre cei 11 candidați pe viitorul șef al statului pentru un mandat de cinci ani.

Sondajele preelectorale îl dau învingător pe Vucic chiar din primul tur, cu un scor între 53% și 56%.

‘Cel mai important pentru Serbia este să ne menținem stabilitatea politică, care este o condiție și garanția progresului și dezvoltării economice’, a declarat vineri Aleksandar Vucic, candidat sub sloganul ‘pentru o Serbie mai rapidă, mai puternică și mai bună’.

Fostul ultranaționalist convertit în europenist, care și-a menținut popularitatea în pofida măsurilor de austeritate impuse din 2014 din funcția de prim-ministru, a susținut că a salvat țara de la faliment și că Serbia ‘se află pe drumul cel bun’.

Criticii săi îl acuză însă de autoritarism și de subminarea separației puterilor în stat.Între cei zece rivali ai lui Vucic se află fostul ministru de externe Vuk Jeremic și actualul Avocat al Poporului, Sasa Jankovic, ambii de orientare centristă și neînscriși în niciun partid politic.

În timpul campaniei, Jeremic a subliniat că problemele principale ale Serbiei sunt ‘prăbușirea economiei’ și nivelul scăzut de trai, el prezentându-se drept singurul capabil să-l învingă pe Vucic într-un ipotetic tur doi.

Un alt candidat este ultranaționalistul Vojislav Seselj, achitat în urmă cu un an pentru crime de război de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, și care se opune aderării Serbiei la UE, preconizând în schimb strângerea relațiilor cu Rusia.

O surpriză este tânărul Luka Maksimovic, alias ‘Beli’, ce se prezintă drept candidat al unei platforme civice și a cărui viziune satirică asupra problemelor țării a atras un sprijin considerabil printre votanții cei mai tineri. ‘Este nevoie de cineva nou, iar acela sunt eu’, a declarat Beli, care, potrivit unor sondaje, s-ar putea clasa pe locul al doilea la scrutinul de duminică, după Vucic.

@ANP AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *