Academicianul Ioan Aurel Pop atrage atenția: Guvernul maghiar promovează ideea că Ardealul nu este România

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

 

 

 

O afirmație a rectoului celei mai mari Universități din România a reușit să atragă atenția asupra modului în care statul român gestionează ceea ce în termeni moderni numim “războiul informațional”.

Guvernul de la Budapesta a pus pe picioare  un departament guvernamental special, care se numește Trianon 100, departament care a început deja să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Acest avertisment extrem de sever, a fost lansat, miercuri, la București, într-o conferință denumită „Războiul informațional, sub lupă”, organizată de Academia Română.

Cine atrage atenția asupra acțiunilor Guvernului de la Budapesta

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și unul din cei mai apreciați istorici români, a anunțat că noul departament creat de guvernul maghiar  ar urma să aibă cea mai intensă activitate în perioada în care Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatul de la Trianon, adică în anul 2020. Până atunci, departamentul Trianon 100 a inițiat o campanie care să contracareze acțiunile României de aniversare, în anul 2018, a Marii Uniri.

„În limba maghiară și în limbi de circulație internațională, nu și în limba română, se distribuie informații care pregătesc opinia publică pentru ceea ce va urma. Opinia publică anglofonă și hispanofonă va afla că istoria românilor este istorie recentă, că românii fac parte dintre popoarele fără istorie, că termenul de valah nu este sinonim cu cel de român – idee prezentă de altfel și în Serbia, că Ardealul nu este România – pentru că face parte din România de mai puțin de 100 de ani și are legături istorice cu Ungaria decât cu România, că ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic. Pe Iancu de Hunedoara l-ar fi chemat de fapt Ioan de Hunedoara pentru că de fapt îl chema Ianoș, iar transilvănenii n-ar fi dorit Unirea iar aceasta s-ar fi făcut peste capul lor” – acestea sunt unele dintre ideile puse deja în circulație de propaganda ungară.

Academicianul Ioan Aurel Pop a mai precizat că, spre deosebire de Departamentul Centenar, înființat de Guvernul României, Departamentul Trianon 100 are un buget aprobat, iar din acest Departament cu sediul la Budapesta „fac parte și cetățeni români”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *