Expoziţia ,, Românii de la marginea lumii” deschisă la Reşiţa

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Reşiţa, 6 mar – La Muzeul Banatului Montan (MBM) din Reşiţa a avut loc, marţi, vernisajul unei expoziţii de fotografie contemporană al cărui generic este „Românii de la marginea lumii” la  care au paricipat români din minorităţile româneşti din Grecia, Ungaria, Serbia şi oameni de cultură din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană  „A.D.Xenopol” din Arad şi a purtat girul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Arad şi al gazdelor.

,,Fotografiile surprind scene din viaţa culturală şi socială a comunităţilor româneşti din Timoc – Serbia, al istroromânilor din localităţile Şuşneviţa şi Jena din Croaţia , al românilor din Munţii Pindului şi din Micherechi din Ungaria”, a declarat pentru ,,Vorba Noastră” dr. Dacian Rancu, muzeograf la MBM Reşiţa.

Despre realităţile din minorităţile româneşti amintite au vorbit, cu lux de amănunte, preşedintele Societăţii Culturale Tibiscus din Serbia, Vasile Barbu, muzeograful Ion Traia din Timişoara, Doru Sinaci de la Biblioteca Judeţeană Arad şi pr. Petru Berbenţia din Reşiţa.

,,Obiectivul principal al expoziţiei este interesul nostru de a promova românii din oazele de românism din spaţiile menţionate şi de a-i sprijini să-şi păstreze identitatea”, a precizat Adrian Şimion de la DCP Arad.

Expoziţia se vrea itinerantă, ea urmând să ajungă şi în municipiile Arad şi Timişoara şi în Micherechi, Ungaria.

 

@C.F. Sorin

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *