Centrul Cultural „Nichita Stănescu” promovează cultura română în Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

Centrul Cultural ,,Nichita Stănescu” a organizat în perioada 23-25 martie, în parteneriat cu Societatea Literar-Artistică ,,Tibiscus” la manifestările culturale circumscrise Festivalului ,,Bunavestire”, desfăşurat în localitatea Uzdin din Serbia.

La Casa Românească şi Scoala ,,Sf. Gheorghe” din localitatea au avut loc: o întâlnire a scriitorilor Vasile Barbu, Titu Dinuţ, Gheorghe Jurma, Gheorghe Rancu şi Florian Copcea cu iubitorii de slovă românească, ocazie cu care oaspeţii au citit din creaţiile lor şi au acordat autografe pe cărţile apărute în anul 2017.

,,De asemenea, s-a vernisat o expoziţie cu cărţile scriitorilor de expresie românească: Nicu Ciobanu, Vasile Barbu, Ioan Baba, Mihailo Vasilevici, Slavco Almăjan, Aţa Kozochici, a căror apariţie a fost susţinută financiar de Consiliul Judeţean Mehedinţi. Pe standurile amenajate s-au aflat şi revistele Răstimp, Amfitrion şi Vorba Noastră”, a declarat managerul Centrului Cultural ,,Nichita Stănescu”, Emilia Mihăilescu.

În context, amfitrionul manifestării, Vasile Barbu, a precizat că ,,între judeţul Mehedinţi şi comunitatea românească din ţinuturile istorice Timoc, Morava, sudul Dunării şi Voivodina s-a creat o punte de spiritualitate românească, împrejurare în care flacăra românismului din dreapta Dunării este mereu vie”.

,,Datorită legăturilor pe care le avem cu mehedinţenii, identitatea noastră românească nu se mai află în pericol. Au fost, astfel, redescoperite marile valori culturale, etnicie şi naţionale, fapt care contribuie din plin la consolidarea limbii române”, a fost de părere Barbu.

A urmat un concurs de recitare a peste 100 de elevi din şapte localităţi cu populaţie majoritar românească din Serbia, din Arad, Timiş şi Caraş-Severin. Centrul Cultural ,,Nichita Stănescu” a acordat trei premii celor mai valoroşi recitatori.

La evenimente a participat şi consului României la Vârşeţ, Gheorghe Dinu, ocazie cu care şi-a manifestat interesul pentru cultura mehedinţeană şi dorinţa de a fi oaspetele judeţului Mehedinţi.

Scriitorul Gheorghe Jurma a lansat volumul bibliofil Luceafărul, de Mihai Eminescu, iar Vasile Barbu cartea de poezie Rădăcini, apărută la Ed. Grafix din Craiova cu finanţarea Centrului Cultural ,,Nichita Stănescu”.

 

Florian COPCEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *