Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop, va susţine la Stockholm o conferinţă despre România

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

În seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii, ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României la Stockholm şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, organizează conferința academicianului Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cu titlul „The Making of Romania (1859-1918)” (Cum s-a înfăptuit Romania între 1859-1918), transmite Romanian Global News.

Prelegerea acad. Ioan-Aurel Pop dezbate etapele esențiale ale procesului unirii românilor într-un stat național în anul 1918. Unitatea politică naţională a fost după 1848 obiectivul fundamental al românilor, care formau încă din secolele XVII-XVIII o naţiune modernă, dorinţa masivă de unire a acestora fiind conjugată cu acţiunile pe plan internaţional de obţinere a sprijinului marilor puteri.

Evenimentul va avea loc la 2 mai a.c., la sediul ICR Stockholm și se înscrie în demersurile ICR Stockholm și ale Ambasadei României la Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri

Ioan-Aurel Pop (n.1955) a fost ales, la 5 aprilie 2018, preşedinte al Academiei Române, de către Adunarea Generală a acestui înalt for. Istoricul Ioan-Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (din 2012), a desfăşurat o intensă activitate didactică și de cercetare, fiind autorul a numeroase cărţi, tratate şi manuale universitare, studii, articole, recenzii, cronici, prefeţe etc. Pentru activitatea sa de cercetător, în principal a istoriei medievale româneşti, i-au fost decernate mai multe premii, diplome, medalii, ordine. În 2010, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Preşedintelui Românei, iar în 2015 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

*

Ioan-Aurel Pop este rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat în prezent la al doilea mandat la conducerea instituţiei de învăţământ superior. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Ştiinte, Litere şi Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 şi membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă (Salzburg) din 2013. În 2015 a primit Ordinul Naţional „Steaua României”  în grad de Cavaler. Sâmbătă 5 aprilie 2018 a fost ales Preşedinte al Academiei Române.

 

@ Cronicar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *