REMEMBER: Frumoasele noastre festivaluri „EMINESCU”

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Prima manifestare culturală dedicată ,,omului deplin al culturii române” – Mihai Eminescu, organizată imediat după Revoluţia din 1989, a început la Mânăstirea Putna.Iniţiatorii acesteia au fost: Florian Copcea, Marcel Mureşanu, Mihai Cimpoi şi PS Pimen. Au fost prezenţi la sărbătorirea Poetului, în perioada 11-15 ianuarie 1990, valoroşi scriitoripeste 120 de scriitori din România şi din ţinuturile istorice româneşti din jurul graniţelor ţării. Timp de şase ani Suceava, Ipoteşti şi Putna au devenit Mecca celor mai vrednici scriitori ai neamului românesc. După anul 1996 Festivalul internaţional de poezie „Mihai Eminescu” s-a mutat la Drobeta Turnu Severin, Orşova, Băile Herculane şi mai recent în oraşul Baia de Aramă. În toate cele 28 de ediţii peste 150 de scriitori, academicieni şi profesori, au primit coroane de lauri, medalii şi diplome pentru, în semn de cinstire şi respect pentru modul în care slujesc slova de aur a limbii române. La statuile Marelui Poet au fost aşezate jerbe de flori şi s-au rostit poeme.Niciunde, altundeva, după 1989, nu s-a mai declanşat o astfel de mişcare întru memoria „zeului tutelar al limbii române”.

Iată ce au mărturisit câteva dintre personalităţile de seamă ale României la ediţia a XXVIII-a  a Festivalului international de poezie „Mihai Eminescu”:

acad. Mihai CIMPOI : „Este prezența lui Eminescu reprezentativă pe întregul glob, este tradus la această oră în 85 de limbi prin volume și în 250 de țări prin grupaje de versuri, prin poeme separate! Iată o prezență valorică extraordinară și care demonstrează vocația europeană și universală a culturii noastre! Ne bucură faptul că se traduce din ce în ce mai mult proza lui Mihai Eminescu! O ediție apărută la Sofia, în limba bulgară, în traducerea lui Ognan Stamboliev și în Spania a apărut o ediție integrală a prozei lui, tradusă de Xavier. Iată că și proza lui Eminescu este gustată pe mai multe meridiane ale lumii, iar prezența lui europeană se dublează prin prezența în China, unde a fost tradus și editat cel de-al treilea volum de opere al lui Eminescu în limba chineză și Eminescu a fost inclus într-o mare antologie de lirică universală – o sută de mari poeți ai lumii!”

acad. Gheorghe PĂUN „Întreaga întâlnire e de un nivel foarte bun! Eu am mai fost de vreo două ori, inclusiv la Herculane și festivalul este evident în creștere – și numeric, și calitativ -, dar ce e foarte important din punct de vedere românesc, pentru că se vorbește de adamismul culturii românești, mereu pornim de la capăt, pornim festivaluri și nu le ducem mai departe… Aici este a XXVIII-a ediție, un lucru formidabil! Eu vin de pe Argeș, unde mai am o obsesie – blestemul manolic : se dărâmă noaptea ce se zidește ziua! Aici se zidește de 28 de ani, jos pălăria pentru organizatori!”

Vasile BARBU (Serbia) : „Cred eu că a fost foarte bine! De data aceasta am venit cu o delegație mai numeroasă din Serbia, în frunte cu poeții Adam Pulojic și Dragoljub Firulovici! Ediția a fost foarte bine organizată, cred eu că fiecare festival de literatură își are specificul lui, noi la Uzdin organizaăm altfel festivalul nostru de poezie DRuMURI DE SPICE, aici are o altă încărcătură, pentru că e lume multă… așa că a fost foarte bine!”

Tudor NEDELCEA (Craiova) „A 28-a ediție a festivalului este, firește, superioară celorlalte și e normal să fie așa, pentru că au participat personalități marcante din România, din Serbia și din Basarabia! Eminescu merită să fie aniversat peste tot, chiar dacă nu sunt dovezi concrete că el a fost și în această zonă – la Turnu Severin categoric a fost! E posibil să fi fost pentru că el a declarat că a străbătut pământul țării în cruciș și-n curmeziș! Discuțiile în cadrul simpozionului au fost pertinente, au fost bazate pe opera lui, firește au fost și polemici, este și normal! Eminescu nu trebuie apărat, el se apără singur, pentru că este o valoare universală!”

@ Fl. GRIGORE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *