Asociația EUDAVA va proteja identitatea românilor din Serbia de nord-est

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kladova, 17 aprilie – Sâmbătă 20 Aprilie 2019 la hotelul Aqua Star din Kladovo, Serbia, va avea loc lansarea oficială a Asociației „EUDAVA”, condusă de președintele Ivan Vržogic.Potrivit acestuia, obiectivele prioritare ale acestei entități culturale sunt, în principal, legate de promovarea în comunitatea românilor din cele 22 de sate componente ale orașului Kladova, și nu numai, a învățământului în limba română.
„Asociația „EUDAVA” Kladova se va ocupa de problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Serbia de Răsărit.Ea va proteja identitatea celor aproximativ 300.000 de romani din acest spațiu multietnic al Serbiei. Vom desfășura activități care vizează păstrarea și promovarea limbii materne, a culturii și spiritualității românești”, a declarat pentru Vorba Noastră Ivan Vržogic.
La eveniment vor participa tineri români din România și Serbia, reprezentanți ai unor ONG-uri cu tradiție care vor contribui la buna organizare a manifestărilor ce vor ave loc în cadrul programelor ce vor fi inițiate de Asociația „EUDAVA”.
„În adunarea de sâmbătă vom dezbate unele aspecte legate de înscrierea unor absolvenți de liceu la facultățile din România. Vom acționa pentru identificarea celor mai buni tineri, a căror intenție este de a se întoarce în comunitatea noastră și să-și promoveze specialitatea în care au fost inițiați”, a concluzionat Ivan Vržogic.

Prof. dr. Florian COPCEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *