„Biroul de asistența juridică al Comitetului pentru drepturile omului Nigotin”

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Negotin, 19 aprilie – Comitetul pentru Drepturile Omului (CDO) din Negotin dezvoltă în regiunile Serbiei de Nord-est unul dintre cele mai interesante proiecte finanțate cu aproximativ 400 mii lei de Ministerul Românilor de Pretutindeni din București.
Președintele acestui organism zonal, Dușan Prvulovici, a declarat pentru Vorba Noastră că acest proiect este foarte necesar pentru asigurarea gratuită a asistenței juridice unor persoane de etnie română căzute victimă a încălcărilor drepturilor omului.
„Sunt numeroase cazurile în care reprezentanții unor autorități sunt descriminate sau devin victime ale unor abuzuri săvârșite de aceștia. Dacă ni se adresează nouă, datorită faptului că dispunem în rețeaua noastră de specialiști în drept internațional, intervenim astfel încât instanțele să le dea câștig de cauză”, a precizat Prvulovici.
Potrivit acestuia, în multe împrejurări organele polițenești, anumite grupuri politice cu interese contrare etnicilor români-vlahi, iau măsuri arbitrare, ilegale, care nu sunt conforme cu Constituția Serbiei, motiv pentru care juriștii și avocații noștri acționează pentru repunerea pe făgaș a adevărului.

Ultimul caz a avut loc în luna martie 2019, caz care va fi monitorizat de CDO Negotin. Îl prezentăm, așa cum a fost el văzut de publicista din Timoc, Una Vasilievici:
Zavișa Jurj din Bor, membrul președinției Partidului Neamului Românesc (PNR) și președinte al Asociației Ariadnae Filum, a fost atacat vineri, 15 martie, din partea unui dintre organizatorii mitingului „Budućnost Srbije” („Viitorul Serbiei”) în centrul orașului Bor, chiar la locul unde scena a fost montată. Plimbându-se cu familia sa, Jurj a făcut poze cu scena atunci când unul dintre muncitorii îi a cerut să-le șteargă, iar Jurj a refuzat. După un conflict verbal în care Jurj a fost supus unei mulțimi de insulte, el a chemat poliția. Delincvent a fost legitimat, iar Jurj va căuta justiția la instanța.

„De asemenea, trebuie remarcat și că la mare parte a acestui eveniment nefericit a participat și Aleksandar Milikic, primarul orașului Bor, care nu a sprijinit și protectat concetățeanul său. Iar poliției, care a fost prezentă tot timpul, îi trebuia mult timp să legitimeze persoana care a atacat concetățeanul nostru. Acest lucru, în cazul cetățenilor din Bor, precum și al membrilor partidului nostru, provoacă insecuritate suplimentară și arată că nimeni nu mai este în siguranță în Bor cu copiii și familia care merg pe străzi. Vom adresa o serie de întrebări în formă scrisă competenților în autoritate locală privind locul de desfășurare mitingului, închiderea traficului și prevenirea liberei circulații a cetățenilor”, a spus Dr. Predrag Balașevici, președintele PNR și consilier în Administrația orașului Bor.

Zavișa Jurj, membrul președinției PNR, spune că a fost prin trecere de la un eveniment cultural și că s-a oprit pentru o clipă să fotografieze scena pe care au montat-o pe strada Moșe Piade.

„Până acum, la Bor, nici o scenă nu a fost montată în mijlocul străzii principale. Acesta am vrut să notez fotografic. În acel moment, unul dintre muncitorii m-a apropiat cu cuvintele: „Ce faci? Tu știi că n-ai voie să filmezi”? Am întrebat de ce nu am voie, în ceea ce el, cu o grămadă de insulte și amenințări, mi-a cerut să șterg imaginile iar eu am refuzat. Când au venit alți colegi la noi și au continuat să mă amenințe, în fața soției și a copiilor mei minori, am cerut ajutor de la un polițist de trafic care stătea în apropiere, dar el a spus că nu este competent pentru așa ceva. Atunci am chemat poliția „competentă” care a venit după o jumătate de oră”, a remarcat Jurj.

Jurj menționează că în același timp, când poliția a apărut la locul incidentului, a apărut și Aleksandar Milikic, primarul orașului Bor. Că el a vorbit cu poliția și că poliția a avut o problemă de a legitima o persoană care a acționat aspru.

„Acest om s-a comportat dur cu poliția și le-a spus că el a condus suporteri clubului Steaua Roșie și că nu au voie să vorbească cu el în așa fel. Totul părea haotic, iar se menționeau și multe instanțe, vizita președintelui Vucici, așa că mi-am dat seama că toți sunt împotriva mea, inclusiv Milikic”, a încheiat Jurj.

Jurj a adăugat că a angajat un avocat și că acest eveniment va avea epilogul la tribunal și că Milikic va fi invitat în calitate de martor.

@ CRONICAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *