Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin, Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Negotin, 27 mai – Ziua Românilor de Pretutindeni s-a sărbătorit, duminică, la Negotin, Serbia. Proiectul s-a desfășurat în cadrul Programului de Cultură, Civilizaţie şi Spiritualitate „Mihai Eminescu”,în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Principalul organizator al manifestării a fost Asociaţia pentru Cultura Românilor-Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, condusă de Zavișa Zurz.

Participanți la eveniment au fost credincioşii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit care au ținut să fie prezenți la sărbătoarea Sfântului Mucenic „Ioan Valahul”, ocrotitorul bisericii ortodoxe românești din Negotin, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, Protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului din partea Episcopiei „Dacia Felix”, cu sediul la Deta. Au participat şi câteva viețuitoare ale Mânăstirii „Sfânta Ana” din Orşova, condusă de Maica Stareţă Iustina Popovici.

După orânduielile bisericești a urmat un program cultural artistic susţinut de artişti din România şi din spațiul multietnic al Văii Timocului. Nicoleta Iancu şi Mellora Ploştinaru și solistele vocale Iela Marianovici din Bor şi Miliţa Neşici din Negotin, soliştii instrumentali Voia Şurchici şi Nicola Nicolici din Negotin, precum şi tânărul artist Milan Nikolici din Cobişniţa, au interpretat cântece vechi româneşti. La Ziua Românilor de Pretutindeni din Negotin nu au lipsit nici liderii comunităţii româneşti din Serbia de nord-est.

@ CRONICAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *