Editura „LIBERTATEA” din Serbia prezentă la OPEN BOOK, Arad

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Arad, 9 iun- Târgul de carte OPEN BOOK s-a desfășurat la Arad în perioada 5-9 iunie 2019. Evenimentul, aflat la ediția a doua, a fost organizat, sub patronajul primarului municipiului Gheoghe Falcă, de Centul Municipal pentru Cultură. Au participat edituri renumite din țară și din minoritățile românești din Republica Serbia și Ungaria. Editura „Libertatea” din Serbia, condusă de scriitorul Nicu Ciobanu, a prezentat la standul rezervat majoritatea titlurilor de carte apărute în ultimul deceniu, iar Editura „Noi” din Ungaria, înființată în anul 1991, în cadrul căreia funcționează redacția celebrei publicații „Foaia Românească” (director Eva Simon) ultimele apariții editoriale, destinate românilor din Ungaria.

În cadrul Editurii „Libertatea”, în intervalul de timp destinat acesteia de către organizatori, a avut loc lansarea cărții prof. dr. Florian Copcea – O istorie a liricii românești din Serbia, lucrare științifică apărută la Editura Academiei Române și Editura Libertatea. Despre valoroasa lucrare a lui Florian Copcea au vorbit directorul editurii, Nicu Ciobanu și redactorul șef Vasa Barbu, lectorul cărții.

„Editura Liberatea din Serbia are o tradiție de 70 de ani. Au văzut, aici, lumina tiparului, peste 1000 de titluri de carte într-un tiraj de aproape un milion de exemplare. Multe dintre cărțile editate au intrat în circuitul valoric european.Cu precădere ne-am axat pe valorificarea cărților de beletristrică și științifică ale creatorilor autohtoni și ale autorilor care au scris despre cultura și spiritualitatea românilor din acest spațiu minoritar”, a precizat Nicu Ciobanu.

La rândul său, scriitorul Vasa Barbu a arătat că printre lucrările dedicate literaturii române, alături de cele ale lui Radu Flora, Costa Roșu, Ștefan N. Popa, Ioan Baba și Catinca Agache, cartea O istorie a liricii românești din Serbia vine să reseteze valorile scriitoricești românești din Serbia, să actualizeze biobibliografia scriitorilor selectați.

Autorul cărții, Florian Copcea, și-a manifestat interesul pentru studierea fenomenului literar din Serbia care, în cei 70 de ani de viață, a dat posterității lucrări de înaltă ținută care consolidează, în acest spațiu european, identitatea românească.

„Literatura română din Serbia, deși tânără, sincronizată la cultura românească și cea sârbească, în general, este unică. Ea concurează cu celălalte literaturi, și prin stil și abordare, se ridică cu mult peste nivelul acestora. Există aici scriitori celebri care, de mult au depășit granițele Serbiei și României, cu alte cuvinte au intrat în universalitate”, a mai spus Florian Copcea.

 

@Adrian DUMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *