A scăzut numărul elevilor care vor să studieze în limba română în Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Noul an şcolar a debutat în Serbia, însă în Voivodina din ce în ce mai puţini copii aleg învăţământul în limba română.

În şcolile generale şi medii din Serbia a început un nou an şcolar. 800.000 de copii au revenit în bănci, dintre care 64.000 au păşit pentru prima dată în clasa întâi.

Multe şcoli au fost reabilitate, printre care şi şcoala din Petrovasâla. La deschiderea oficială au asistat şi preşedintele Guvernului Serbiei, Ana Brnabić şi ministrul Învăţământului, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice, Mladen Šarčević, care au felicitat elevilor începutul noului an şcolar.

Brnabić a evidenţiat că din anul 2014, Guvernul Serbiei a investit 150 de milioane de euro în reconstruirea a 128 de şcoli din întreaga ţară. Ea a subliniat că Guvernul va continua să investească în învăţământ deaorece acesta este cheia succesului întregii societăţi. Şcoala din Petrovasâla face partea din proiectul „2000 de clase digitale”, iar Guvernul intenţionează că în acest an se investesc încă 20 de milioane de euro pentru conectarea a 500 de şcoli la internet de mare viteză, a declarat Brnabić. Ministrul Învăţământului, Mladen Šarčević a menţionat că acesta este doar un exemplu cum se pot reconstrui obiectivele şcolare în Serbia.

În 670 de şcoli sunt anunţate greve, iar orele vor fi scurtate la 30 de minute, după cum a transmis corespondentul nostru Vasile Barbu. Profesorii sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare.

Cadrele didactice din Panciova, Covăciţa şi Alibunar a început noul an şcolar cu o grevă. Uniunea lucrătorilor sindicali din Serbia cere majorarea salariilor cu 20 la sută înainte de introducerea claselor de salarizare, pentru a îmbunătăţi poziţia angajaţilor. Una dintre cereri este şi ca toate cadrele didactice cu gradul şapte de calificare să aparţină clasei a noua de salarizare, având în vedere că toate celelalte profesii cu facultate din serviciul public se vor afla în clasa a noua.

Situaţia învăţământului general în limba română în Voivodina este din ce în ce mai grea.

Numărul copiilor care se înscriu să înveţe în limba română este tot mai scăzut. Se mai desfăşoară cursuri în limba română pentru elevii de clasele I-VIII doar în localităţile Petrovasâla, SânMihai, Coştei, Torac, Vârşeţ, Uzdin, Nicolinţ, Sat Nou, Grebenaţ şi Ecica. (@M.A)

Nota redacției:
Situația învățământului în limba română este de-a dreptul alarmantă în regiunile Timoc, Morava și sudul Dunării. Părinții nu mai sunt interesați ca odraslele lor să mai învețe limba română la cursurile organizate legal la sfârșit de săptămână în școlile din Serbia de nord-est. Din această cauză doar în localitățile Kladova, Podrușca, Bor și Golubăț funcționează scriptic câte o grupă de elevi din ciclurile primar și gimnazial.Conducerile școlilor din aceste zone motivează faptul că „nu prea există interes pentru limba română”. În realitate, vina constă în condițiile vitrege în care se desfășoară cursurile de studire a limbii române cu elemente de cultură generală. Cheltuielile familiilor sunt prea mari pentru susținerea materială a prezenței fiilor lor la aceste cursuri, iar învățătorii nu sunt specializați în metodele didactice de predare a disciplinei, care trebuie sincronizată la programa școlară aprobată de Ministerul Educației. Majoritatea cadrelor didactice utilizează procedee empirice de predare, unele „importate” din proiecte precare, puse la dispoziție de entități neeligibile, cu pretenție de forumuri specializate în domeniu. Așa se face că numărul elevilor care frecventează, dar nu regulat, cursurile organizate în școlile din localitățile menționate nu depășesc 30. Asta în timp ce proiectele unor ONG-uri din spațiul multietnic precizat, unde sunt identificați peste 100 de familii ale etnicilor români dispuse să studieze limba româna, sunt mereu respinse de MRP. Din păcate, ME din Serbia susține financiar cursurile în așa-zisa limbă vlahă în 18 localități din Serbia de nord-est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *