Savantul Radu Flora omagiat la Zrenianin, Serbia, în cadrul ,,MEMORIALULUI RADU FLORA”

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zrenianin,10 sep – La 5 septembrie, adică la ziua de naștere a regretatului om de știință și cultură Radu Flora, Societatea de Limba Română a organizat la Zrenianin, și anul acesta, prestigioasa manifestare cultural-științifică internațională ,,MEMORIALUL RADU FLORA”, cu tradiționalul Simpozion Internațional.

În orele dimineții, membrii familiei, prof. Steluța Flora-Mulici și magistrul Viorel Flora,rpreum și delegația S.L.R. în frunte cu președintele Lucian Marina și delegația ospeților de la Drobeta-Turnu Severin, în frunte cu prof.dr. Florian Copcea, au depus jerbe de flori la cripta celui care a fost Radu Flora care a plecat în eternitate în urmă cu 30 de ani, adică pe data de 4 septembrie 1989.

Manifestarea la care se aduce un pios omagiu, în mod tradițional a început cu o recepție la Primăria Orașului Zrenianin, unde S.L.R. deja a organizat trei expoziții: de fotografii a familiei Flora, de patrimoniu a sărcienților ,,focuiți” pregătită de Iuliana-Seka Lăpădat Lazici și Iancu Murărescu, precum și în mod tradițional prea frumoasa expoziție a nestematelor din lăzilor de zestre, pregătită de Asociația Femeilor ,,Bunicuțele” din Uzdin în frunte cu Ana Boier.

Decanul de vârstă a Asociației ,,Bunicuțele”, Mărioara Sârbu, a surprins oficialitățile așteptându-le cu pâine și sare, cum obișnuiesc românii să întâmpine oaspeții.

Oficialitățile Orașului Zrenianin, respectiv Sașa Santovaț, locțiitorul lui Cedomir Ianici, primarul Orașului Zrenianin și Simo Salapura s-au salutat apoi cu toți cei prezenți la recepția pe care au oferit-o și s-au întreținut încă odată într-o atmosferă caldă cu cuvinte alese fiind evocată cotribuția celui mai mare om de știință român de pe aceste meleaguri.

Seria de manifestări din cadrul ,,Memorialului Radu Flora” a continuat în Parcul Orășănesc ,,KARADJORDJE” unde, în Aleea Personalităților Ilustre, au fost depuse coroane și jerbe de flori pe care le-au depus: în numele familiei Flora fiica Steluța și fiul Viorel, în numele delegației Ambasadei României la Belgrad Bogdan Velișcu, secretar I al Ambasadei României la Belgrad și consulul Dan Nicolae Constatin de la Consulatul General al României la Vârșeț. Coroane și jerbe de flori a depus și delegația Orașului Zrenianin din care au făcut parte Sașa Santovaț, locțiitorul și Simo Salapura, adjunctul Primarului Cedomir Ianici, precum și Milan Mrcșici, secretarul Adunării Orașului Zrenianin, precum și delegația Societății de Limba Română din Voivodina în frunte cu președintele Lucian Marina care a fost însoțit de Stella Bugariu, președinta Filialei din Ecica a S.L.R. și Steluța Marina, secretara Filialei din Novi Sad a S.L.R. Coroane și jerbe de flori a depus și delegația Societății (Fundației) Culturale ,,Constantin Brâncuși” din Timișoara în frunte cu secretarul Aurel Matei Bancu însoțit de prof. dr. Virgiliu Vintilescu, fost colaborator apropiat al regretatului Radu Flora și Monica Condan, redactor-șef al revistei ,,Coloana Infinitului”, apoi, în numele Comitetului de coordonare al societăților de limbă și literatură al comunităților naționale din Voivodina magistru Helena Megeși și prof. Irina Papuga, secretara Societății de Limba și Literatura Ruteană din Voivodina, Branka Vlaisavlievici și alți prieteni ai regretatului om de știință și ai familiei Flora.

În continuare, participanții la ,,Memorial” au revenit la Primărie unde, în sala festivă s-au desfășurat lucrările tradiționalului Simpozion Internațional. @CRONICAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *