Centrul Cultural „Nichita Stănescu” din Mehedinți prezent la românii din Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Uzdin, 22 sept – Casa Românească din Uzdin, Serbia, a găzduit în perioada 21-22 septembrie mai multe acțiuni culturale al căror obiectiv a fost conservarea identității culturale românești și revitalizarea obiceiurilor și tradițiilor populare.
Amfitrionul evenimentului, Vasile Barbu, președintele Societății Culturale Tibiscus, a declarat pentru VN că programul a cuprins, cu prioritate, o expoziție numită generic „Roadele Toamnei”, o întrecere culinară în care au fost premiate gospodinele venite din mai multe localități românești din Voivodina și România pentru pregătirea mâncării din fasole și „Toamnă culturală românească”.
„La realizarea acesteia din urmă și-a dat concursul și Centrul Cultural Nichita Stănescu din Mehedinți. Au fost organizate, în cadrul secțiunii rezervate acestei instituții, lansarea cărților prof. dr. Cornel Boteanu apărute sub egida Centrului, Legendele Cloșanilor și Colindeții din Plaiul Cloșani. De asemenea, de un larg interes din partea sutelor de invitați s-a bucurat revista RĂSTIMP, ocazie cu care directorulș Emilia Mihăilescu, Florian Copcea și Cornel Boteanu au vorbit despre obiceiurile și tradițiile județului Mehedinți, despre vechimea acestora și despre necesitatea protrejării filonului patrimonial al culturii și spiritualității românești”, a spus Vasile Barbu.
La rândul său, directorul Emilia Mihăilescu a punctat faptul că Centrul Cultural Nichita Stănescu Mehedinți manifestă o preocupare vizibilă în ceea ce privește cultura românilor din dreapta Dunării, atât a celor din Voivodina, cât și a celor din Timoc, morava și sudul Dunării.
„Stau mărturie acestei griji pe care o purtăm fraților noștri români din Serbia, tipăriturile pe care le realizăm din acest spațiu multietnic, participarea intelectualilor de aici la acțiunile noastre culturale. O atenție deosebită o acordăm participării noastre la proiectele ce le realizează ONG-urile din Serbia”, a precizat Emilia Mihăilescu.
În context, Florian Copcea a subliniat că schimburile culturale contribuie la consolidarea culturii românești, la promovarea valorilor culturale și renașterea spirituală a minorității românești din această parte a Serbiei.
„iată de ce prezența Centrului Cultural Nichita Stănescu în mijlocul etnicilor români se bucură de o mare apreciere. Atât pentru diversitatea acțiunilor inițiate, cât și pentru importanța acestora pentru istoria și cultura română”, a arătat Copcea.
Centrul Cultural Nichita Stănescu a donat Societății Culturale Tibiscus din Uzdin mai multe titluri de carte pentru Biblioteca Petru Mezin și pentru a fi distribuite gratuit fiilor satului Uzdin.

@Ana DUMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *