Zilele culturii românilor/vlahilor la Belgrad

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Congresul Românilor din Serbia a organizat pentru prima dată în capitala Serbiei, Zilele culturii românilor/vlahilor.

Sâmbătă, 28 septembrie, la ora 10.00, la Centrul Cultural Bozidarac a fost deschisă expoziția de fotografii care a cuprins imagini despre specificul vietii si culturii românilor/vlahilor din Timoc: costume tradiționale românești, biserici construite de domnitori românii din secolele XIV și XV in zona Timocului, satul românesc și instrumente tradiționale.

Duminică, 29 septembrie, la ora 13 a început conferința dedicată culturii, limbii, istoriei dar și situației politice actuale în care se gasește comunitatea de românii/vlahii din Serbia de Rasarit. Sala de expoziție al Centrului cultural Bozidaraca a primit peste 100 de iubitori de frumos din Belgrad.

Dintre oficialitățile invitate a fost prezent numai consulul României din Vârșeț, Dan Constantin. Din pacate reprezentanții Ambasadei României din Belgrad, desi invitati, nu au fost prezenți la eveniment, cu atat mai mult cu cat sediul Ambasadei este la o distanță de doar 15 minute de la locul unde a avut loc aceasta manifestare.

Dr. Slavolub Gațovic: românii din Serbia de Rasarit vorbesc dialectul daco-român al limbii române cu doua subdialecte, banațean și oltenesc…statul sârb încearcă impreună cu Consiliul național Vlah să facă o limbă artificială așa numită „limba vlahă”.

La deschiderea conferinței a fost difuzat un film documentar despre cultură comuna a românilor de pe ambele malului ale Dunării. Dupa difuzarea filmului, doctorul în istorie Slavolub Gațovic din Zaiecar a vorbit despre limba română și despre încercarea standardizării așa numitei „limbi vlahe”. Dr. Gațovic în discursul său a adus argumente ștințifice impotriva standardizarii așa-numitei „limbi vlahe”. El a spus că românii din Serbia de Rasarit vorbesc dialectul daco-român al limbii române cu doua subdialecte, banațean și oltenesc, considerand că astăzi problema limbi române în Timoc nu este de natură ștințifică și este de natură politică pentru că statul sârb încearcă impreună cu Consiliul național Vlah să facă o limbă artificială așa numită „limba vlahă”.

Părintele Boian: Dupa alungarea preoților care au ținut slujba în limba română Biserica Ortodoxă Sârbă a început o sărbizare agresivă a românilor

De asemenea, Pr. Boian Așleksandrovic, vicarul Timocului al Biserici Ortodoxe Române. Preotul Boian a vorbit despre bisericile românești care au fost construite în Timoc de domnitori români din secolele XIV și XV. Toate aceste biserici și manastiri construite au fost întreținute de domnitori români pe toată perioada de ocupație otomană al Serbiei.

S-a vorbit despre una dintre manastiri, cea de de la Lapusnea care este construita de Basarab I și care este astăzi parasită și în care este interzisă slujbă în limba română, la ușa improvizată a acesteia este pus un lacăt de preotul sârb, astfel că preoții români țin slujba în afara manastirii la ușa încuiată pentru enoriași români. De asemenea, parintele a vorbit despre slujirea liturghiei în aceste biserici și manastiri în limba română până la sfărșitul secolului XIX. Dupa alungarea preoților care au ținut slujba în limba română Biserica Ortodoxă Sârbă a început o sărbizare agresivă a românilor a spus Părintele Boian.

Dragomir Draghici: Biserica Ortodoxă Sârbă a avut și are în continuare cel mai mare rol în asimilarea românilor din Timoc

Unul dintre vorbitorii la conferință a fost și Dragomir Draghici din Bor, președintele Forumului Rumânilor care a vorbit despre toate metodele folosite și astăzi de statul sârb pentru asimilarea românilor din Timoc. Conform domniei sale, Biserica Ortodoxă Sârbă a avut și are în continuare cel mai mare rol în asimilarea românilor din Timoc. El a vorbit si despre unii români care au fost deputați în parlamentul regatului sârb în a doua parte a seculului XIX care au încercat o interpelare problemei românilor dar au fost amenințați cu moartea și din această cauză aceltia au renunțat la această acțiune.

Dusan Prvulovic: România nu reacționează suficient pentru sprijinirea acestei comunități de români supusă unei acțiuni agresive de asimilare aplicată de statul sârb

Ultima intervenție a fost cea de a lui Dusan Prvulovic directorului Comitetului pentru drepturile omului din Negotin și unul dintre coordonatori Congresului Românilor din Serbia. Prvulovic a vorbit despre situația politică actuală în care se gasește comunitatea de români/vlahi din Timoc. Acesta a arătat situația dramatică a copiilor români/vlahi din Timoc care nu pot să învețe limba română în școlile din Timoc, nu beneficiază de mass media în limba română, li se interzice slujbă religioasă în limba română. Același lucru este valabil și pentru construirea bisericilor românești în Timoc. Dusan Prvulovic a afirmat că, din pacate, România nu reacționează suficient pentru sprijinirea acestei comunități de români supusă unei acțiuni agresive de asimilare aplicată de statul sârb.

La sfărșitul programului a avut loc un mic program artistic cu melodii la fluier si cu cântece tradiționale românești din zona Timocului.

Este de remarcat că este pentru prima dată când reprezentanții celor circa 300.000 de români/vlahi din Timoc, Serbia, organizează la Belgrad un asemenea eveniment. Dealtfel organizatorii pregătesc o altă manifestare de acest gen special pentru reprezentanții corpului diplomatic străin de la Belgrad.
@ CORESPONDENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *