Românii din Timoc pledează pentru păstrarea MRP

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Reprezentanții asociațiilor nonguvernamentale şi partidelor româneşti unite în Congresul Românilor din Serbia, cer Președintelui și partidelor politice care vor forma noul guvern de la București să nu se desființeze Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.Solicitarea este susținută de Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc. Publicăm mai jos textul scrisorii trimise în România:

Domnului Klaus Iohannis

Președintele României,

Domnului Ludovic Orban

Primul-ministru desemnat și președintele Partidului Național Liberal

Domnului Dan Barna

Președintele Uniunii Salvați România,

Doamnei Viorica Dăncilă

Președintele Partidului Social Democrat,

Domnului Victor Ponta

Președintele partidului Pro România,

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu

Președintele partidului Alianța Liberalilor și Democraților,

Domnului Eugen Tomac

Președintele Partidului Mișcarea Populară,

Domnului Kelemen Hunor

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din România,

Domnului Varujan Pampuccian

Liderul grupului minorităților naționale din Parlamentul României,

Noi, reprezentanții asociațiilor nonguvernamentale şi partidelor româneşti unite în Congresul Românilor din Serbia, susţinute de Vicariatul Ortodox Român al Timocului, ne adresăm domniilor voastre cu rugămintea de a lua în considerare cu maximă seriozitate situaţia românilor din comunităţile istorice, inclusiv pe noi Românii/Vlahi de la sud de Dunăre (Valea Timocului), care de-a lungul timpului au fost uitaţi de Ţara Mamă, România.

Înainte de a forma noul Guvern, trebuie luată în considerare Constituţia României care prevede că „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”. De a punea în practică cele prevazute în Constituţia României, trebuie consolidate instituţiile ţării care se ocupă cu Românii de pretutindeni. În primul rând Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, pentru care propunem trei secretariate:

a) Secretariatul de stat pentru comunităţile istorice

b) Secretariatul de stat pentru Basarabia

c) Secretariatul de stat pentru diasporă

Acest Minister a fost dorinţa şi tema de lucru măi multor întâlniri, conferinţe, simpozioane, etc., a românilor din afara ţării. Guvernul precedent a reuşit să împlinească această dorinţă a noastră, numai într-un mod nesemnificativ, pentru că nici prin interesul conducerii, nici prin fondurile acordate (care au fost aproape nimic), nu au dus mai departe de cele reuşite în anii din urmă de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, când se aflau acolo oameni cu dragoste de neam.

Ne acordăm speranţa că România are o poziţie bună şi capacitatea de a forma o Instituţie puternică care va fi în stare se rezolve probleme grave a românilor precum cele din comunităţile istorice, aşa şi din întreaga lume.

Cu aleasă considerație,

Congresul Românilor din Serbia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *