EVENIMENT CU REZONANŢĂ ISTORICĂ ÎN ISTORIA ROMÂNILOR DIN TIMOC

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Moment istoric în Timoc. Premierii Serbiei și României în dialog cu liderii românilor/vlahilor din Timoc. Vor rămâne doar vorbe sau în mod real Belgradul și Bucureștiul se vor mișca?

Email Imprimare PDF


Joi 17 iulie, la Bor, în Timoc s-a consumat un eveniment istoric. Pentru prima dată un premier al Serbiei a venit să stea de vorbă cu reprezentanții celor peste 300.000 de români/vlahi din Serbia și tot în premieră, un prim ministru al Romăniei a vizitat zona Timocului fiind prezent alături de primul ministru sârb la întâlnirea cu liderii organizațiilor românilor/vlahilor din Timoc, transmite Romanian Global News.

 

Cu toate străduințele ambasadorului României la Belgrad și a consulului României la Zaicear de a creea haos la întâlnire prin invitarea acolo a tot felul de organizații care nu aveau nimic de-a face cu interesele românești și care ar fi trebuit să vorbească unii peste alții și să facă să nu se mai înțeleagă nimic din întâlnire, lucrurile nu s-au întâmplat așa.

Și asta pentru că știind de aceste planuri, Părintele Boian, conducătorul spiritual al românilor/vlahilor din Timoc, a avut o luare de cuvânt suficient de lungă și a ocupat astfel timpul de intervenție a celor neaveniți. Supărat foc că nu i-a ieșit planul consulul general al României de la Zaicear l-a apostrofat obraznic pe Părintele Boian la sfârșitul întâlnirii. A primit și răspunsul pe măsură.

Chiar dacă au fost și accidente penibile de genul intervenției Natașei Tosic, sau Boian Barbuțic, restul interlocutorilor au ridicat în mod real problemele grave cu care se confruntă comunitatea românilor /vlahilor din Timoc.

Acestea sunt educație în limba română, mass-media în limba română, libertatea de a construi lăcașuri de cult ale Bisericii Ortodoxe Române, neamestecul partidelor sârbești în alegerea consiliilor naționale, retrocedarea propietăților aparținând comunității românești din Voivodina.

Pe lângă importanța simbolică și istorică a întâlnirii, trebuie remarcată deschiderea celor doi premieri în rezolvarea problemelor care le-au fost ridicate.

Premierul Serbiei Alexandar Vucic, un patriot sârb cu deschidere și educație occidentală, prin prezența sa la întâlnire, dar și prin atitudinea față de cele relatate de liderii românilor/vlahilor, a arătat că dorește rezolvarea situației grave în care se găsește, din punct de vedere identitar, comunitatea românească.

Rămâne de văzut dacă dorința sa declarativă se va traduce în fapte.

Și primul ministru român Victor Ponta, consiliat atent și competent de către ministrul de externe Titus Corlâțean, pe un domeniu pe care acesta îl stăpânește, a părut deschis unei abordări mai hotărâte în ceea ce privește rezolvarea situației dificile a românilor/vlahilor din Timoc.

Evident Victor Ponta are în față exemplul Bulgariei, care odata intrată în UE, a continuat să-și bată joc de comunitatea românească din Bulgaria, iar cei peste 160.000 de români din Bulgaria nu sunt nici măcar recunoscuți ca minoritate națională.

Așa că atenție la Serbia! Mai întâi să rezolve situația drepturilor românilor/vlahilor din Timoc și mai apoi, sau în paralel, România să-i acorde sprijin pentru integrarea în UE.

Și primul gest de bună credință pe care Victor Ponta poate să-l facă pentru românii/vlahii din Timoc, este să aloce fonduri suplimentare pentru înființarea unor instituții românești în Timoc și pentru ajutarea Părintelui Boian. Ar fi o trecere spectaculoasă de la vorbe la fapte!

Revenind la Alexandar Vucic, trebuie spus că este unul din rarii politicieni sârbi în care sârbii dar și UE și SUA își pun speranțe că va democratiza și va curăța Serbia de corupție. Deocamdată, în Timoc a stat cu corupția la masă, adică cu ministrul de externe și lider al Partidului Socialist, Ivița Dacic.

Suspectat de serviciile occidentale că este agent al unui serviciu de informații al Rusiei, Dacic s-a remarca pe tot parcursul întâlnirii prin atitudinea sfidătoare, impertinentă chiar. Se uita la unghii, citea telefonul, stătea cu capul în jos. Când vorbea era ca un fel de bufon. Toți ceilalți au fost reținuți în gesturi, el era ca pe scenă, la teatru. Postura lui arată că își desconsidera primul ministru, dar și auditoriul și pe oaspeții români.

Dacic este personajul care din postura de ministru de interne a condus represiunea împotriva românilor/vlahilor la alegerile Consiliului național rumănesc. Atunci peste 300 de români au fost anchetați la ordinele lui doar pentru că erau pe o listă românească.

După întâlnire, liderii români/vlahi prezenți și-au exprimat speranța că lucrurile se vor schimba cu adevărat și că nu vor rămâne vorbe în vânt așa cum au rămas promisiunile fostului președinte Boris Tadic după întâlnirile cu Traian Băsescu.

Romanian Global News va prezenta câteva din intervențiile celor prezenți la întâlnire. O parte sunt în sârbă, dar ele vor fi înțele de cititorii noștri din Serbia.

Victor Ponta

Download Embed

Download Embed

Părintele Boian Alexandrovic

Download Embed

Alexander Vucic

Download Embed

Iasmina Glisici, Asociatia parintilor care vor sa le invete copii limba romana „Sandu Timoc”,

Download Embed

Zavișa Jurj, Asociatia pentru cultura romanilor-vlahilor din nord estul Serbiei Ariadnae Filum

Download Embed

Predrag Balașevic, Președintele Partidulului Neamului Românesc

Download Embed

Stefan Mihailov, Președinte al Comunitații Românilor din Serbia (Voivodina)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *