Priorități pentru noul ambasador al României la Belgrad

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

București, 7 oct – Ambasadorii propuși ai României în străinătate au fost audiați miercuri, 7 octombrie 2020, în Comisiile reunite pentru politica externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării, de la Senat şi Camera Deputaţilor.

Conform propunerilor, Ştefan-Alexandru Tinca, va ocupa postul de ambasador în Republica Turcia; Radu-Cătălin Mardare – în Republica Libaneză; Silvia Davidoiu – în Republica Serbia; Gabriel-Cătălin Şopandă – în Ungaria şi Dan Petre – în Republica Argentina şi Republica Paraguay.
La audierea ambasadorului României în Serbia, Silvia Davidoiu, deputatul Matei Dobrovie a venit cu o listă de priorități care nu trebuie să lipsească din agenda acestuia pe timpul exercitării mandatului:

“Am participat astăzi la audierea doamnei Ambasador Silvia Davidoiu pentru postul de Ambasador al României în Serbia. Am readus în discuție faptul că statul sârb și-a încălcat angajamentul de a respecta drepturile etnicilor români, chiar dacă a semnat în 2012 Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România și Republica Serbia privind minoritățile naționale.În intervenția mea, am subliniat că susținerea aderării Serbiei la UE trebuie să fie condiționată de îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, inclusiv cele referitoare la drepturile minorităților.Doamna Ambasador a afirmat că va aborda problematica drepturilor persoanelor aparţinând minorităților naţionale într-un dialog constant cu reprezentanții instituțiilor europene care au atribuții în monitorizarea standardelor și politicilor guvernului sârb: Delegația Comisiei Europene, Biroul Consiliului Europei, Biroul OSCE, cu sublinierea necesității respectării de către partea sârbă a obligațiilor asumate prin documentele bilaterale și internaționale semnate. De asemenea, va explora posibilitățile de a sprijini/stimula tineri din comunitatea românească din Valea Timocului să opteze pentru profilul pedagogic (învățători/profesori) de limba română pentru a asigura existența personalului calificat în predarea limbii și culturii române în sistemul de învățământ din regiune. În plus, există posibilitatea de a demara un proiect de școală on-line/modul de limba și elemente de cultură românească/ dedicat copiilor din zonele comunității românești din estul Serbiei și dotarea corespunzătoare cu tablete/computere a școlilor care vor face parte din proiect.\
După audiere, am înmânat doamnei Ambasador recomandările pe care le-am făcut către instituțiile de resort după prima delegaţie ca parlamentar, în Serbia, pe baza problemelor ridicate de etnicii români:

-Deblocarea Comisiei mixte interguvernamentale privind minoritățile, prin numirea unui co-președinte din partea Serbiei, propunerea României fiind un Secretar de Stat din Ministerul sârb al Administrației Publice și Autoguvernării Locale.
-Evaluarea aplicării Protocolului din 2012 – alocarea unui loc de deputat pentru reprezentantul minorității românești în Parlamentul sârb.
-Introducerea limbii române ca materie obligatorie în școlile din comunitățile cu un mare număr de români ( 4 ore/ săptămână, în loc de 2 ore).
-Organizarea de cursuri de limbă română în biserici.
-Organizarea de centre culturale în sediul Consulatului de la Zajcear și Vârșeț.
-Recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul țării, și în Serbia de Răsărit – permiterea construirii de biserici ortodoxe românești.
-Organizarea unui serviciu comun religios în limbile sârbă și română în comunitățile românești din Timoc, în colaborare cu Biserica Ortodoxă Sârbă.
-Stabilirea unor criterii lipsite de echivoc cu privire la acordarea cetățeniei române.
-Acordarea a 5-10 burse pentru etnicii români care vor să-și continue studiile de limba română în Serbia.
-Acordarea cetățeniei pe criteriu etnic pentru a face mai atractive limba și identitatea română.
-Acordarea a 2-3 burse pentru studii la Facultățile de Teologie din România, pentru a forma preoți care să slujească în Timoc.
-Dotarea școlilor generale românești cu calculatoare și mobilier pentru a le face atractive pentru părinți și copii.
-Colaborare științifică România–Serbia.
-Cumpărarea unei noi clădiri (securizate și mai mari) pentru Consulatul de la Zajcear, în care să funcționeze și un centru cultural.
-Retransmiterea semnalului Radio-televiziunii Voivodina (RTV) în Serbia de Răsărit și lobby pe lângă statul sârb pentru înființarea unui departament de limba româna în RTS (Radio Televiziunea Serbia), după modelul Radio România Actualități.
-Trimiterea unor echipe ale TVR pentru realizarea de reportaje, atât în Voivodina, cât și în Timoc.
-Înființarea de grădinițe cu predare în limba română în Timoc.
-Trimiterea de experți români pentru a oferi consiliere în domeniul accesării fondurilor europene pentru etnicii români din Serbia.
-Angajarea unui dialog cu partenerii sârbi pe tema retrocedării bunurilor comunității românești din Serbia.
„Si deputatul Constantin Codreanu a intervenit cu întrebări și recomandări în cazul viitorului Ambasador al României la Belgrad.
“Despre sprijinul pentru comunitatea românească, relația dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă, cursuri de limba română online etc. Recomandarea de bază: să nu uităm că România este stat-exemplu atunci când vorbim despre respectarea drepturilor minorităților naționale, inclusiv asigurarea reprezentării parlamentare. Diplomația românească trebuie să aplice cu sfințenie principiul reciprocității”, a conchis deputatul Matei Dobrovie.
@CRONICAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *