Scriitori sârbi la tabăra de creaţie a Uniunii Sârbilor din România

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

 Peste 30 de scriitori şi artişti plastici sârbi şi ai diasporei din Banatul istoric participă, începând de sâmbătă, la ‘Zilele Schimbării la Faţă a Sârbilor din România’, unul dintre cele mai importante şi prestigioase evenimente spirituale şi artistice în întreaga diasporă sârbă, care se organizează în fiecare an de către Uniunea Sârbilor din România.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, este susţinut de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi Consulatul General al Serbiei şi se va desfăşura timp de cinci zile la Baziaş, unde se vor întâlni sârbi, protagonişti ai vieţii spirituale din Serbia, Ungaria şi România.

‘Evenimentul începe sâmbătă cu o seară a poeziei româno-sârbe, după care vom pleca la Baziaş, pe Clisura Dunării. Vom vizita mănăstirea Baziaş şi localităţi unde trăiesc sârbi. Ediţia din acest an se bucură de prezenţa scriitorului Ivan Negrişoraţ, laureat al acestui important premiu literar, care a dobândit, deja, un statut important în cadrul premiilor literaturii sârbe, prin faptul că l-au obţinut cei mai importanţi poeţi sârbi’, a declarat presei Slavomir Gvozdenovici, deputat al minorităţii sârbe în Parlamentul României, organizator al evenimentului.

Mănăstirea Baziaş a fost ctitorită de Sfântul Sava, părintele spiritual al sârbilor.

Poetul Ivan Negrişoraţ a punctat că manifestările şi recunoaşterea activităţii sale literare ‘confirmă legăturile dintre culturile şi literaturile noastre, între scriitorii sârbi şi români’.

Pe numele adevărat Dragan Stanici, poetul este unul dintre cei mai prolifici din ţara vecină, recompensat cu cronici pozitive de către întreaga critică literară sârbească.

Potrivit organizatorilor, evenimentul este cel mai mare din Europa, unul asemănător fiind doar în rândul diasporei din Chicago.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *