Bogdan Stanoevici precizează că nu există niciun fel de legătură între organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și alegerile prezidențiale

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat miercuri că nu există „niciun fel de legătură” între organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și alegerile prezidențiale și a subliniat că această asociere este „total eronată”.

 

„Asocierea total eronată care se face este între acest congres și alegerile prezidențiale. Nu există niciun fel de legătură între organizarea congresului și alegerile prezidențiale. Nu are cum să fie. (…) La acest congres, nu vor fi reprezentanți ai unor partide politice din străinătate, vor fi reprezentanți ai românilor din străinătate”, a afirmat Stanoevici, după ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, la care a fost invitat să participe.

Pe 10 septembrie, vicepreședintele Comisiei menționate, deputatul Mircea Dolha (PNL), solicita demisia ministrului Bogdan Stanoevici, pentru că nu a consultat Parlamentul în stabilirea datei de 30 noiembrie pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Data de 30 noiembrie pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni reprezintă o propunere, decizia urmând să fie luată de către Parlament, arăta, o zi mai târziu, un răspuns al MAE la o solicitare a AGERPRES.

Aceeași sursă preciza că propunerea datei de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, ca dată posibilă pentru desfășurarea congresului, a pornit de la ideea de a acorda o anumită semnificație acestui eveniment, care se organizează pentru prima dată și se adresează românilor de pretutindeni.

În răspunsul MAE se amintea, de asemenea, că articolul 10 din Legea 299/2007 instituie Ziua Românilor de Pretutindeni, „care se va sărbători în fiecare an la data de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor”.

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici a respins, miercuri, la Parlament, și posibilitatea de manipulare a voturilor românilor din diaspora la alegerile prezidențiale, prin intermediul delegaților la respectivul congres.

„E absurd, conform unor procente de reprezentativitate, la nivel de propunere, s-a ajuns la o sumă de 200 și ceva de membri care să reprezinte diferitele comunități. Credeți dumneavoastră că cei 200 și ceva pot să schimbe ceva în alegerile prezidențiale? E absurd. Și această dată, de 30 noiembrie, dincolo de semnificația ei ca Zi a românilor de pretutindeni, a fost propusă, tocmai, să nu existe niciun fel de asociere cu campania electorală. Noi discutăm despre această dată de când am ajuns eu la Departamentul Românilor de Pretutindeni, în luna martie”, a susținut ministrul Bogdan Stanoevici.

Cât privește data la care se va organiza până la urmă Congresul Românilor de Pretutindeni, ministrul a spus că nu mai poate face niciun fel de estimare.

„Lucrăm la pregătirea acestui congres și, în măsura în care cele două Camere îl vor aproba, vor semna organizarea acestui congres la data de 30 noiembrie, acest congres se va organiza. Dacă cele două Camere vor decide altfel… Camerele hotărăsc, nu noi, nu eu”, a concluzionat Stanoevici.

El a menționat că va prezenta Parlamentului o altă metodologie privind organizarea acestui congres, în vederea analizării, modificării și aprobării ei.

Discuțiile de miercuri, din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, s-au concentrat asupra datei de desfășurare a congresului, a finanțării evenimentului, dar și a modului în care vor fi desemnați reprezentanții românilor din afara granițelor țării la congres.AGERPRES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *