Liderii românilor/vlahilor din Timoc au anunțat la București boicotarea alegerilor pentru Consiliile Naționale ale Minorităților și crearea de instituții paralele care să le reprezinte interesele și dreptul la identitatea românească

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

Liderii românilor/vlahilor din Timoc au anunțat la București boicotarea alegerilor pentru Consiliile Naționale ale Minorităților și crearea de instituții paralele care să le reprezinte interesele și dreptul la identitatea românească
Marți 7 octombrie, în cadul unei conferințe de presă organizate de Comisia pentru comunitățile românești din afara granițelor Țării la Palatul Parlamentului și în prezența deputatilor Eugen Tomac și Aurelian Mihai, membrii ai Comisiei, lideri ai comunității românilor/vlahilor din Timoc au anunțat boicotarea alegerilor privind Consiliile naționale ale Minorităților din Serbia și crearea de instituții care le reprezinte în mod real interesele identitare, instituții paralele cu cele preluate abuziv de către statul sârb, transmite Romanian Global News.

 

Delegația organizațiilor din Serbia a fost formată din Predrag Balașevic, presedinte al Partiei Neamului Rumânesc, cel mai important partid românesc din Serbia, Zavișa Jurj, președinte al Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia, „Ariadmnae Filum”, Dușan Pârvulovic, director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile omului cu sediul la Negotin.

„Aşa cum minoritatea sârbă din România are dreptul la şcoală, la spiritualitate, la instituţii de presă în limba sârbă, de aceleaşi drepturi ar trebui să se bucure şi minoritatea română din Serbia. Este inadmisibil ca autorităţile de la Belgrad să spună una la Bruxelles, alta la Bucureşti şi cu totul altfel să acţioneze în Serbia în ceea ce priveşte cele câteva sute de mii de români din Valea Timocului”, a declarat deputatul Eugen Tomac în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Serbia, scrie Matei Dobrovie în http://epochtimes-romania.com, preluat de Romanian Global News.

Parlamentarul a arătat că deşi Bucureştiul a cerut în repetate rânduri să li se recunoască drepturi elementare de care trebuie să beneficieze minorităţile în orice stat democratic, precum dreptul la educaţie în limba română, dreptul la acces la mijloace de informare în limba română, la carte şi spiritualitate în limba română, nu s-a întâmplat nimic, iar Biserica Ortodoxă Română în continuare nu e recunoscută de statul sârb.

Tomac şi reprezentanţii românilor din Valea Timocului au anunţat că vor cere MAE român ca protocolul bilateral de protecţie a minorităţilor naţionale să fie respectat întocmai cum a fost semnat în 2012, atunci când România a condiţionat parcursul de aderare a Serbiei la UE tocmai de acest act bilateral care reglementează cadrul juridic în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale din Serbia şi România.

Deputatul PMP a mai anunţat că imediat după instalarea noii Comisii Europene se va deplasa la Bruxelles împreună cu liderii românilor din Valea Timocului pentru a cere o audienţă noului comisar pentru politica de vecinătate şi extindere Johannes Hahn şi o audiere în Comisia pentru drepturile omului din Parlamentul European. „Cerem educaţie în limba română în şcolile din această regiune, un tratament corect în privinţa spaţiului media pe care statul trebuie să-l ofere minorităţilor, iar Ministerul sârb al Cultelor să recunoască jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române pe întreg cuprinsul Serbiei, nu doar în regiunea Voievodina, ci şi în sudul Dunării unde avem foarte mulţi români”, a explicat Tomac.

El a criticat un „dublu standard aplicat de Serbia privind românii din Valea Timocului şi cei din Banatul sârbesc care este o mostră de lipsă de viziune şi de voinţă politică în procesul Serbiei de integrare europeană. O comunitate nu poate fi divizată doar pentru că aşa-ţi dictează interesul ideologic şi propagandistic politic”.

La rândul său, liderul Partidului Neamului Românesc din Timoc, Predrag Balasevic a afirmat: „Serbia ne tratează aşa cum nu tratează pe nimeni. Din păcate se pare că Consiliile Naţionale ale Minorităţilor vor fi controlate de partide sârbeşti. În 2010 toate celelalte liste s-au unit împotriva noastră şi au avut loc fraude la care şi OSCE a închis ochii, dar noi am câştigat. Noi vom constitui instituţii paralele de reprezentare a vlahilor din Serbia de Răsărit cu oamenii care au într-adevăr activitate în comunitate şi care încearcă să ajute la păstrarea limbii, culturii şi tradiţiei. Şapte asociaţii româneşti au semnat această declaraţie şi nu vom recunoaşte acest Consiliu Naţional

Un alt reprezentant al românilor din Valea Timocului a deplâns faptul că Serbia are o strategie de asimilare a româno-vlahilor de peste 100 de ani. „Am venit cu apelul să fim ajutaţi pentru că acum este un moment important – alegerea unui Consiliu Naţional al Minorităţilor care va apăra 100% interesele statului sârb. Noi n-avem probleme cu sârbii simpli, ci cu instituţiile, cu nişte oameni, nişte securişti care nu sunt demontaţi din timpul lui Tito şi Miloşevici. N-avem drept să construim biserici şi să vorbim despre ortodoxie acolo. Sunt presiuni menite să împiedice copii să înveţe în limba română”, a explicat el.

Pe de altă parte, directorul Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, a arătat că şi autorităţile române sunt vinovate pentru că nu fac nimic pentru a îmbunătăţi situaţia minorităţii româneşti din Serbia. „Niciunul dintre proiectele ce urmau să fie implementate de către Departamentul Românilor de Pretutindeni în Valea Timocului n-a demarat. Aceşti oameni, într-un an foarte greu, n-au primit niciun leu de la DRP. Lucrul acesta este foarte grav şi arată incompetenţa celor care îl gestionează – ministrul Stanoevici şi secretarul de stat Stejărel Olaru.

Este foarte grav pentru ca românii de dincolo de graniţe îşi pierd identitatea în fiecare zi, iar instituţiile statului nu-şi fac datoria. Există o omerta privind problema românilor din Timoc impusă de securitatea şi statul sârb şi o complicitate care vine din vremea legăturilor dintre Securitatea lui Ceauşescu şi Securitatea din fosta Iugoslavie”, a explicat el.

Şi deputatul Aurelian Mihai a criticat faptul că „în cazul românilor din Serbia, guvernul nu face nimic. Semnalele trimise de executivul român sunt încurajatoare pentru cei care-i asupresc pe românii de acolo. Dacă nici acum când statul sârb îşi negociază aderarea la UE, statul român nu face nimic, mă tem că apoi va fi prea târziu.

Înregistrarea conferinței de presă de la Palatul Parlamentului, făcută de colegii de la www.privesc.eu, care au și transmis în direct conferința de presă se poate vedea aici:

www.privesc.eu/widget/live/51696

 

DECLARAȚIA PRIVIND INIȚIATIVA DE ÎNFIINȚARE A INSTITUȚIILOR VLAHE/ROMÂNE  PARALELE, PENTRU PROTECȚIA DREPTULUI LA AUTONOMIE CULTURALĂ A MINORITĂȚII NAȚIONALE VLAHE/ROMÂNE

 

Constituția Republicii Serbia, actul juridic suprem, garantează minorităților naționale de pe teritoriul Republicii Serbia dreptul la exprimarea specificului și la promovarea dezvoltării identității culturale a acestora.

Considerăm că persoanele aparținând minorității naționale vlahe/românesunt cetățeni ai Republicii Serbia, caracterizați de conștiința solidarității, canalizată spre păstrarea culturii, limbii și tradiției specifice a vlahilor /românilor din Serbia de Răsărit. Apartenența la minoritatea națională vlahă/românăeste confirmată prin libera opțiune la recensământul populației.

Legea prevede existența consiliilor naționale, cel mai înalt for al autonomiei culturale a minorităților naționale.

Din păcate, suntem martorii continuării politicii prin care consiliile naționale sunt tratate  ca filiale ale partidelor, create cu scopul prezentării unei imagini false privind presupusa existență a unui înalt grad de respectare a drepturilor minorităților în Serbia.

În locul reprezentanților legitimi ai comunității vlahe/române, al persoanelor care se ocupă de decenii de păstrarea identități culturale și etnice, funcții înalte în cadrul Consiliului Național al Minorității Națiobnale Vlahe (CNMNV) sunt ocupate de acoliții partidelor care nu îndeplinesc nici criteriile subiective, nici pe cele obiective în baza cărora s- ar putea concluziona că este vorba despre persoane aparținând minorității naționale vlahe/române.

Cu sopul acordării legitimității CNMNV astfel conceput, se organizează pentru a doua oară alegeri care, în esență reprezintă o farsă similară cu cea de la alegerile organizate în perioada regimului lui Slobodan Milosevic.

Ca dovadă că alegerile pentru CNMNV din 2010 au fost nereglementare, menționăm:

înscrierea membrilor și simpatizanților partidelor politice ale populației majoritare pe LISTA ELECTORALĂ SPECIALĂ în localitățile în care datele statistice oficiale nu întregistrează existența persoanelor aparținând minoritățioi naționale vlahe/române;

sprijinul financiar și logistic deschis acordat anumitor liste de către consiliile locale și municipale ale partidelor implicate ale populației majoritare;

promisiunile făcute alegătorilor care nu au legătură cu ingerențele CNMNV, de tipul asfaltării străzilor din mediul rural, organizarea centrelor de colectare a fructelor, construirea de centre de tratament balneo-climateric, înființarea de noi locuri de muncă, etc.;

prelungirea procesului de votare până la ore târzii din noapte la anumite secții de votare;

fraudarea deschisă la secția de votare din localitatea Sige, municipalitatea Žagubica, unde s-a constatat participarea alegătorilor înscriși în procent incredibil de 94%, cu susținerea de 100% a listei SPS (partidul socialist);

intimidarea simpatizanților și a activiștilor listei din perioada respectivă „Comunitatea Vlahilor din Serbia“- dr Predrag Balašević, de către poliție și procuratură ;

favorizarea anumitor liste prin deschiderea secțiilor de votare în localități cu populație pur sârbă;

popularizarea inechitabilă în mass-media, cu favorizarea vizibilă a anumitor liste și încercarea de discreditare și satanizare a listei „Comunitatea Vlahilor din Serbia“- dr Predrag Balašević.

Ca dovadă care încununează iregularitățile alegerilor pentru consiliile naționale ale minorităților naționale din 26 octombrie 2014, menționăm indicațiile pentru desfășurarea alegerilor directe pentru membrii consiliilor naționale ale minorităților naționale adoptate de Comisia Electorală Națională prin care listele sunt private de dreptul de a deține reprezentanți în comisia electorală, în organismele de lucru, birourile electorale și de dreptul de a controla procesul electoral.

Punerea CNMNV sub controlul deplin al aparatului de stat, respectiv subordonarea aspirațiilor de păstrare și promovare a identității culturale și etnice a vlahilor/românilor intereselor politice curente ale partidelor populație majoritare, precum și intereselor personale ale liderilor politici locali din aceste partide – participanți la guvernare, reprezintă un exemplu de încălcare gravă a dreptului la autonomia culturală.

Toate acestea s-au făcut sub masca presupusei „protejări a intereselor de stat“ care presupune împiedicarea așa-zisei „românizări a vlahilor“, deși până acum nimeni nu s-a străduit măcar să explice semnificația acestei sintagme.

Aceasă ciclu al „democrației“, în care persoanele din comunitate, care până acum au fost private de dreptul de a studia, prin accesul la sistemul de învățământ, cele mai elementare noțiuni despre poporul căruia îi aparțin, se închide cu punerea semnului egalității între exprimarea intimității etnice și trădare, membrii acestei comunități alegând de frică opțiunea care li se impune ca fiind „singura corectă“, este absolut inacceptabil și inaplicabil pentru minoritatea națională vlahă/română.

Pornind de la premisa că legislația și Constituția garantează comunității vlahe/române dreptul la autonomia culturală, care a fost grav încălcat prin implicarea partidelor politice ale populației majoritare în alegerile pentru CNMNV, cel mai înalt for al autonomiei culturale vlahe/române, noi, reprezentanții oraganizațiilor vlahe/române, semnatarii prezentei declarații, confirmăm că vom boicota alegerile pentru CNMNV planificate pentru data de 26 octombrie a.c.

Cu sopul protejării autonomiei culturale, publicăm inițiativa de înființare a instituțiilor paralele pentru protejarea dreptului la autonomie culturală a comunității vlahe/române, periclitat prin implicarea politică a partidelor de la guvernământ în procedura electorală pentru alegerea CNMNV, cu scopul manipulării politice a drepturilor care le revin vlahilor/românilor.

Dorința noastră sinceră este de a fi înștiințate, în acest sens, persoanele aparținând populației majoritare înscrise pe lista electorală specială pentru alegerea autorității etnice a vlahilor/românilor, fără respectarea drepturilor etice și etnice și a oricărei logici, fiind firesc să îndeplinească condițiile privind originea vlahă și cunoașterea limbii române pentru a deține acest drept.Este vorba despre condiții suplimentare – de aici și denumirea de listă electorală specială, care nu se rezumă doar la cetățenia țării de domiciuliu –Serbia, țară în care trăim și muncim împreună.

Aceste instituții trebuie să se angajeze susținut pentru:

Fiind încredințați și având convingerea că astfel acordăm un sprijin consistent țării noastre pentru a se elibera de stereotipele defavorabile moștenite despre vlahi/români, construite în trecutul îndepărtat și până în prezent, vom face, concomitent, demersuri pentru angajarea susținută a României, în calitate de stat protector al drepturilor vlahilor/românilor, la nivelul organelor UE, pentru sprijinirea de jure și de facto, în cooperare cu țara noastră care în anul următor va prelua președinția OSCE, a depășirii definitive a unei probleme care datează de mult timp și a metodelor neadecvate pentru soluționarea acesteia aplicate în acest spațiu, ceea ce va contribui la  dinamizarea traseului european al Republicii Serbia.

Bor, 05.10.2014.

Partia Neamului Rumânesc

Ariadnae Filum- Asociaţia  pentru Cultura Vlahilor-Românilor din Serbia de Răsărit

Asociația părinților al căror copii doresc  studierea limbii române

Asociaţia Românilor-Vlahilor  “Traian”

Comitetul pentru drepturile Omului-Negotin

Forumul Rumânilor

Asociația femeilor ortodoxe „Sfânta Maxima“

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *