DOUĂ PROIECTE PENTRU ROMÂNII DIN SERBIA DE RĂSĂRIT FINANŢATE DE DPRRP

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

Agenția de presă Timoc Press în limba română

Comitetul pentru Drepturile Omului Nigotin realizează proiectul ”Agenția de presă Timoc Press în limba română-Serbia”

 

Agenția de Presă Timoc Press pe lângă redacția în limba sârbă și engleză are și o redacție în limba română. Redacția în limba română este importantă pentru păstrarea și îmbunătățirea limbii, tradițiilor și obiceiurilor ale românilor/vlahilor din această zonă a Serbiei. Timoc Press în mod independent produce programul său de pe teren sau din studioul propriu, pe care instalează și îl distribuie prin intermediul internetului în primul rând știrile de la agenția electronică  online de presă, precum și materialul audio și video de muzică, documentar și de propagandă. Agenția de presă electronică publică știrile din regiune unde locuiesc Români (Istroromâni, Aromâni sau Țințari, Vlahi, Meglenovlahi, Moldoveni…) Precum și rubricile speciale: columne, politică, societatea, economia, religia, sportul, cultura, interviu, reportaj și info. Producția audio cuprinde muzica populară din restrânsă și largă regiune unde locuiesc Români (Istroromâni, Aromâni sau Țințari, Vlahi, Meglenovlahi, Moldoveni…) Producția video arhivează și permite cautarea materialelor pe care echipa lui Timoc Press a filmat și montat, precum și materialul obținut de la alte producții, televiziunii sau cameramani independenți. Agenția de Presă Timoc Press a fost înființată pe data de 01. ianuarie 2006. Proiectul se realizează în perioada 1 martie-31 octombrie 2014 și este susținut de către Ministerul Afacerilor Externe al României-Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

 

Biroul de asistența juridică al Comitetului pentru drepturile omului Negotin

 

Comitetul pentru drepturile omului Negotin realizează proiectul ”Biroul de asistența juridică al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin”

Unul dintre cele mai importante programe de funcționare ale Biroului de asistența juridică este programul pentru acordarea asistenței juridice grătuite pentru victimele ale încalcării drepturilor omului în special în cazurile de discriminare. În primul rând activitățile privind acordarea asistenței juridice grătuite pentru minoritatea națională română-vlahă în Serbia a căreia drepturi au fost încălcate. Comitetul pentru drepturile omului Negotin de asemenea va lucra la prevenirea abuzurilor de majoritatea politică dezechilibrată de câtre autoritățile (atitudinea poporului sârb majoritar față de poporul român-vlah minoritar) și în acest context va iniția o acțiune civilă și conștientizarea privind necesitatea de a asuma responsabilitatea privind implicarea activă în viața publică. Biroul de asistența juridică a Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin a fost înființat pe data de 19. decembrie 1999. Cazurile de discriminare a minorități naționale române-vlahe pe care le soluționează Biroul de asistența juridică a Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin vor fi publicate prin Raportul privind discriminarea. Proiectul se realizează în perioada 1 mai – 31 octombrie 2014 și este susținut de către Ministerul Afacerilor Externe al României-Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *