5 NOIEMBRIE – ZI DE SĂRBĂTOARE PENTRU LIMBA ROMÂNĂ

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Pe data de 5 noiembrie Ministerul a aprobat începerea cursurilor de Limba română cu elemente de cultură naţională şi ele au început în aceeaşi săpămână în toate şcolile care au fost acoperite cu profesori. Din păcate pentru şcolile din Majdanpek şi Veliki Izvor nu s-a anunţat niciun profesor şi aici cursurile nu se desfăşoară.
În Administraţia şcolară Zaječar sunt angajaţi următorii profesori: Šolkotović Silvana Diana, profesoară de engleză şi română din Kladovo (la şcolile medii din Kladovo şi Zaječar), Karolina Čečević, profesoară de limba română din Kladovo la şcolile generale din Kladovo, Korbovo, Podvrska şi Negotin), Sanja Gavrilović, profesoară de engleză şi italiană din Zaječar (şcolile generale din Zaječar şi satul Mali Jasenovac), Lapadatović Snežana Ursu, profesoară de limba română din Bor (în şcolile din Bor şi Krivelj), şi învăţătorul Slaviša Trailović, învăţător din Boljevac (la Boljevac şi Podgorac). Munca lor sigur că nu este uşoară. Ţin cursuri în clase combinate, chiar şi I-VIII-a, trebuie să-şi stabilească o programă specială şi specifică căci toţi elevii, indiferent de vârstă, încep cu citit-scrisul, mulţi dintre ei şi cu primele noţiuni în limba română. Materialul didactic trebuie să şi-l pregătescă singuri, pentru că nu există manuale întocmite pentru specificurile care sunt în şcolile din zonă. Programa de învăţământ oficială, prevăzută pentru obiectul Limba română cu elemente ale culturii naţionale

este întocmită pentru copiii care cunosc şi vorbesc limba română, măcar în grai iar, citit-scrisul se învaţă la ciclul inferior. Sperăm că anul acesta aceşti copii însuşesc citit-scrisul, iar de la anul vor putea parcurge, măcar parţial, texte din manuale.
Vrem să rugăm elevii, profesorii, părinţi să aibă răbdare. Acesta este primul pas, sperăm că la anul se vor înscie la Limba română mai mulţi copii, copiii tuturor românilor din zonă. Toţi trebuie să înţeleagă că şcoala şi învăţământul sunt segmente foarte importante pentru menţinerea noastră naţională şi baza de la care se pleacă în toate activităţile noastre pentru menţinere pe aceste meleaguri. Învăţând citit-scrisul şi însuşind limba strămoşească, elevii care fregventează aceste cursuri uşor îşi vor da seama şi vor fi capabili să facă diferenţa dintre grai şi limba literară. Vrem să credem că şi în această zonă peste câţiva ani conştinţa naţională se reîntoarce printre conaţionalii noştri, că îşi vor da seama că au tot dreptul de a cere să înveţe Limba română şi ca limbă literară (cu 5 ore pe săptămână) sau chiar să-şi folosească dreptul de a-şi înscrie odraslele în clase cu învăţământul în limba română, drept pe care copiii din Voivodina îl folosesc din plin, dar pentru aceasta drebuie clar să se declare şi să opteze.
Tuturor elevilor şi profesorilor le dorim succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *