REMEMBER:

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

A fost omagiat scriitorul, traductorul, jurnalistul şi preşedintele Comunei Literare Vîrşeţ – Petru Cârdu

La sediul Căminului pentru Elevii Şcolilor Medii din Vîrşeţ, pentru a patra oară la rând, marţi, a fost omagiat cel care a fost Petru Cârdu, poet, traductor, jurnalist, critic literar  şi preşedintele Comunei Literare Vîrşeţ (KOV).

 

Petru Cârdu s-a nscut în 1952, în localitatea Sân-Miai. Şcoala generală a terminat-o în satul natal, iar Liceul la Vîrşeţ. Facultatea de Filologie a absolvit-o la Belgrad, iar istoria şi teoria artei la Bucureşti. A fost jurnalist la Radio Televiziunea Voivodinei unde a avut  numeroase interviuri cu scriitorii celebri din întreaga lume.

Petru Cârdu a debutat cu versuri în anul 1968, în paginile săptămânalului ,,Libertatea” iar editorial doi ani mai târziu, cu volumul de poeme ,,Menire în doi”.

Aparţinând celor două  culturi -română şi sârbă, contribuţia sa la crearea literaturii moderne sârbe şi română rămânând un model şi un stimulent pentru generațiile viitoare. Datorită lui KOV  a devenit şi va rămâne o adresă poetică internaţională, iar Vîrşeţul o adevărată metropolă cultural-europeană.

 

Păstrând memoria marelui creator şi entuziast cultural, la momentul de omagiere a lui Petru Cârdu au contribuit membrii Comunei Literare Vârşeţ, ai scenei Teatrului Academic  şi tinerii de la Cminul pentru Elevii Şcolilor Medii din Vîrşeţ, care au recitat poeziile lui Petru Cârdu.

                                                                                                                              Tatiana PETRIC

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *