S-a încheiat proiectul ICR de organizare a unui curs de limba română în Timoc

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

ICR/ Se incheie cursul de limba romana pentru 40 de copii si adulti din Timoc

În data de 28 iunie 2015, o delegaţie a Institutului Cultural Român de la Bucureşti, formată din domnul Radu Baltasiu, director al Direcţiei Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, dr. Mona Moldoveanu Pologea, lingvist şi domnul Petre Crăciun, autor de cărţi pentru copii şi director

al Editurii Zorio din Bucureşti, s-a deplasat la Bor, în Timoc (Serbia de Nord-Est), pentru o serie de întâlniri cu lideri ai asociaţiilor reprezentative ale românilor din această parte a Serbiei.

Programul a cuprins o conferinţă pe teme legate de limba maternă şi problemele cu care românii/vlahii din Timoc se confruntă în ceea ce priveşte folosirea acesteia în şcoli, media şi administraţie. Evenimentul s-a organizat la Biblioteca Populară din Bor şi a cuprins şi o sesiune de evaluare a competenţelor lingvistice la care au participat aproximativ 40 de copii, tineri şi adulţi, etnici români din zonă, susţinută de specialistul menţionat.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai mass-mediei locale: Timoc Press (singura agenţie de presă în limba română din Timoc) şi Radio Televiziunea Sezam din Bor.

La discuţii au parte părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis și vicar al Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, dr. Predrag Balașevic, președinte al Partidului Neamului Românesc din Serbia și Duşan Pârvulovici, directorul Centrului pentru Drepturile Omului de la Negotin.

Cu aceeaşi ocazie, oaspeţii din România au luat parte la slujba oficiată de preoţii români din Timoc în Biserica Ortodoxă Românească “Sf. Pantelimon” din satul Gorneana unde s-a instalat preotul român al parohiei comunei Bor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *