Președintele României – vizită în Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

O zi de mare însemnătate pentru minoritatea română din Serbia.

Cu cele mai mari onoruri de stat, preşedintele Iohanis a fost primit la Palatul Srbija de preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolić. Iohanis s-a întâlnit astăzi şi cu premierul sârb, Aleksandar Vučić şi preşedinta Parlamentului sârb, Maja Gojković.

Preşedintele Tomislav Nikolić a declarat astăzi la o conferinţă de presă comună cu preşedintele României, că  Serbia va face toate eforturile ca balcanii să fie o oază trainică a păcii şi stabilităţii. El a spus că  mesajul comun este că popoarele din Balcani trăiesc în pace, ca şi vecini buni şi că ambele state sunt pregătite ca pentru acest scop să lupte ca şi aliaţi şi prieteni. Nikolic a menţionat că  şi pe lângă efortul mare ca această  parte a să meargă  înainte şi să se asigure un standard de viaţă mai bun pentru cetăţeni, se impugn noi provocări şi bariere, iar unii doresc să ne împingă  în noi conflicte. Ca exemplu a menţionat conflictele din Macedonia, problema migranţilor, a unei încercări de  atentat asupra premierului Serbiei, subliniind că problemele se pot soluţione prin dialog, iar în acest sens trebuie să fie un exemplu pentru Europa.

vucic johanis

La rândul său preşedintele Iohanis a transmis că partea şi stabilitatea în Balcanii de Vest sunt în interesul României şi Serbiei, regiunii şi UE. El a spus că România sprijină perspective europeană a Serbiei, exprimându-şi speranţa că negocierile efective între Serbia şi UE vor începe anul acesta.

Preşedintele Iohanis a mai menţionat că s-a discutat şi despre relaţiile economice, cooperarea transfrontalieră şi  interconectivitatea energetică.

 

Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic în dialogul cu preşedintele româniei, Klaus Iohanis a constatat că şi această vizită dă un implus puternic dezvoltării relaţiilor bilaterale şi consolidează cooperarea economică a celor două ţări, a căror potenţial nu a fost folosit pe deplin. Tema întâlnirii a fost şi cooperarea în domeniul energeticii, precum şi construirea autostrăzii Belgrad-Timişoara. Vučić a mulţumit României pentru sprijin în eurointegrări, evidenţiind că relaţiile sârbo-române au o însemnătate mare pentru întreaga regiune. Vučić şi Iohannis au convenit că toate problemele despre poziţia minorităţii naţionale române în Serbia să fie soluţionate în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale pentru minorităţi,

@ TNS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *