FESTIVAL INTERNAŢIONAL DE POEZIE LA ROMÂNII DIN SERBIA

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

 

 

La statuia poetului Mihai Eminescu din central civic al localităţii Uzdin, din Serbia, s-a desfăşurat sâmbătă 25 iulie ediţia a XXII-a a Festivalului de poezie românească ,,Drumuri de spice”, organizat de Societatea culturală ,,Tibiscus”.

Preşedintele acesteia, scriitorul Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că la festival participă pe lângă scriitori din România şi Serbia şi iubitori de cuvânt românesc din Uzdin şi localităţile din împrejurimi în care trăiesc în jur de 3.000 de vorbitori de limba română.

Manifestarea a debutat cu un recital de poezie din opera luceafărului poeziei româneşti Mihai Eminescu, susţinut de elevii şcolii din localitate şi a continuat cu înmânarea premiilor culturale unor scriitori din judeţele româneşti Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj şi din Provincia Autonomă Voivodina, din Serbia.

,,Premiul cel mare –Sfântul Gheorghe – şi titlul de laureat al acestei ediţii au fost obţinute de scriitorul Arcadie Chirşbaun din oraşul Făget, oraşul Timiş. El este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al peste 20 de cărţi de beletristrică”, a arătat Barbu.

Potrivit sursei citate, celălalte premii, printre acestea – Tibiscus, Gheorghe Bulic, Eminescu, au revenit scriitorilor Constantin Pădureanu (Craiova), Gheorghe Rancu (Reşiţa), Titu Dinuţ (Şişeşti), Cornel Boteanu (Baia de Aramă), Ileana Roman (Drobeta Turnu Severin).

Amfitrionul festivalului a mai arătat că la statuia lui Mihai Eminescu din Uzdin au mai fost premiaţi Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nicolae Dabija, Petru Cîrdu, Petre Ghelmez, Slavco Almăjan, Ioan Baba, Vasile Morar, Ioan Miloş, Leonida Lari, Mircea Dinescu.

,,Premiile acordate reprezintă prinosul nostru de recunoştinţă pentru cei care trudesc la făurirea poeziei româneşti. Truda lor trebuie răsplătită şi de noi, cei din minoritatea românească din Serbia, fiindcă datorită cărţilor acestora aici se menţine treaz interesul pentru limba română”, a mai adăugat Barbu.

După terminarea festivităţii de premiere a urmat un ,,Periplu liric” şi fiecare dintre cei 26 de scriitori prezenţi au citit din cărţile lor pentru cei peste 100 de iubitori de poezie veniţi din toate colţurile Voivodinei.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *