Ziua Limbii Romane, sarbatorita la Centrul Cultural Romanesc din Kladovo, Serbia

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

Postat la: 29.08.2015 – 17:14 | Scris de: Ziua News

Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Centrul Cultural Românesc din Kladovo (estul Serbiei) a găzduit sâmbătă mai multe manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române organizate de Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Republica Serbia.

Președintele respectivei entități culturale, Tihan Matasarevici, a declarat pentru AGERPRES că, după vernisajul unei expoziții cu costume populare și obiecte etnografice vechi aparținând unor familii de români din satele situate în sudul Dunării, a avut loc o întâlnire a profesoarei de limba română, scriitoarea Dana Zaharia, din Drobeta-Turnu Severin, cu elevi implicați în programul de învățare a limbii române cu elemente de cultură națională, program desfășurat de către aceasta. „De asemenea, participanții la eveniment au avut ocazia, datorită comunicării prof. Dana Zaharia, să afle amănunte despre istoria comunității, despre tradițiile și graiul acestora”, a precizat Tihan.

Manifestările culturale au mai inclus un spectacol folcloric românesc susținut de familia Drăgana și Milun Ivașcovici din Corbovo, sat cu populație majoritar românească. Potrivit declarațiilor lui Matasarevici, cei peste 100 de vorbitori de limba română veniți din toate cele 12 localități arondate orașului Kladovo și-au manifestat interesul și pentru biblioteca Centrului Cultural Românesc cu un fond de carte românească de peste 3.000 de exemplare.

Centrul Cultural Românesc din Kladovo a luat ființă prin implementarea în anul 2014 de către Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” a unui proiect finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Manifestarea s-a bucurat și de prezența reprezentanților unor organizații culturale din regiunile istorice Timoc și Morava.

AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu)

DIN ACEEASI CATEGORIE…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *