Românii din comunitățile româneşti au primit premii de excelenţă

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gala premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice. Mai mulți lideri ai comunităților românești din jurul frontierelor și Balcani dar și Basarabia au fost premiați


Lideri ai românilor din Albania, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova s-au numărat printre laureații primei ediții a Galei premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice, desfășurată la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.

 

Au fost premiate personalități culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ din comunitățile române și din vecinătate, vârfuri ale comunităților române și din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania și Macedonia, lideri de asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților române și din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.

Unii dintre ei au solicitat autorităților române sprijinirea în continuare a eforturilor de păstrare a identității lingvistice și culturale a comunităților de români din țările din jurul României, cele mai multe confruntate cu un dur proces de deznaționalizare.

Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni.

Pe lista laureaților Galei ICR a premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice au figurat — din Albania: Ilia Gjoka — Liga Aromânilor din Albania; Pano Bakalli — președintele Fundației Naționale N. Iorga din Saranda; Pandi Bello și Elvis Toci, iar din Macedonia — profesorul Petar Atanasov, apreciat specialist în dialectologie din Balcani.

De asemenea, din Bulgaria, au fost premiați: Ivo Gheorghiev — președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria; Victor Mișu — Asociația Vlahilor din Bulgaria; Nicolae Pacev—autorul lucrării „Regiunea Koslodui din Antichitate până în Evul Mediu”.

În cadrul galei, au fost premiați și reprezentanți ai românilor din Serbia: Zavisa Zurz — președintele Asociației Ariadnae Filum; Stefan Mihailov — vicepreședinte al Comunității Românilor din Serbia — Voivodina; Predrag Balașevici — președintele Partidului Neamul Româneasc; Dușan Pârvulovici — președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin și pr. Boian Alexandrovici.

Din Ungaria, între laureați s-au numărat: Eva Iova — redactor-șef „Foaia Românească”; Margareta Tat — primar comuna Micherechi; Maria Berenyi — director Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria.

Din Ucraina au fost premiați: Anatol Popescu — președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia”; Victor Popescu — coordonator, director artistic al ansamblului „Dor basarabean” din Utkonosovka, raionul Ismail; Zinaida Pinteac — președinte Asociația Creștin — Democrată din Frumușica Veche, raionul Staroselie; Nicolae Moșu — președinte Asociația Valul lui Traian, raionul Tatarbunar; Vasile Tărâțeanu — poet; Liza Pricop — Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei și Eugen Pătraș.

Totodată, printre premianți au figurat personalități din Republica Moldova precum: Anatol Ursu și Irina Guțu — Mișcarea Tinerii Moldovei și Nicolae Dandiș — primar la Cahul.

La eveniment, Sandra Pralong, consilier de stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor al Administrației Prezidențiale, a transmis un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis, în timp ce Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a caracterizat inițiativa ICR drept lăudabilă și a transmis din partea Guvernului României sprijinul pentru românii din afara granițelor.

„Dumneavoastră sunteți mai mult decât un grup de oameni, sunteți mai mult decât o comunitate distinctă, sunteți o parte a României. Cunoaștem toată străduința voastră de a păstra vie limba română, tradițiile și obiceiurile strămoșești, credința. Ele sunt drepturile pe care le aveți ca oameni, recunoscute de dreptul internațional. Sunteți o parte a poporului român”, se menționează în mesajul președintelui ICR, Radu Boroianu, transmis de secretarul general adjunct al ICR, Cristina Liberis.

Boroianu a subliniat că „România dorește, în spiritul bunei vecinătăți, ca toți românii din jurul granițelor să beneficieze de drepturi și posibilități neîngrădite de a-și păstra limba, tradițiile și obiceiurile”.

Totodată, directorul TNB, Ion Caramitru, președinte al Societății de Cultură Macedo-Române, le-a împărtășit celor prezenți satisfacția de a fi împreună cu reprezentanții românilor din afara granițelor.

Gala a inclus momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, etnici români, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR.

Amfitrionii evenimentului au fost Marian Voicu, realizator TVR, jurnalist specializat în problematica românilor de pretutindeni, și Stela Botez, interpretă de muzică populară românească din Basarabia.

Au fost prezenți deputați și senatori, reprezentanți ai Patriarhiei Române, ai Academiei Române și ai Academiei Republicii Moldova, personalități culturale și jurnaliști.

În foaierul TNB, au fost expuse fotografii ilustrând viața românilor din comunitățile istorice, iar imagini similare  au rulat și pe parcursul decernării premiilor. Totodată, au fost prezentate și o serie de piese vestimentare din colecția „Fustițe tricolor”, designer Nicoleta Sergentu (Republica Moldova), și din colecția „Borangic”, designer Alina Mărgulescu (România).

Aflată sub patronajul președintelui ICR, Radu Boroianu, gala a fost organizată de ICR, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română. Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Afacerilor Externe).

În marja evenimentului liderii comunităților românești prezenți la București s-au întâlnit cu ministrul delegat pentru românii de pretrutindeni, Dan Stoenescu, căruia i-au solicitat debirocratizarea și transparența programelor de finanțare și acordarea cetățeniei române pentru etnicii români care nu se încadrează în actuala lege privind cetățenia.

A fost abordată inclusiv relația organizațiilor cu personalul diplomatic din anumite spații care face mai mult rău decât bine comunităților românești din statele repective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *